Politika

Reakcije na Vučićev govor u UN, Antonijević: "Očekivane poruke i drugačija retorika od one u Briselu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2023

-

09:10

Reakcije na Vučićev govor u UN, Antonijević: "Očekivane poruke i drugačija retorika od one u Briselu"
Reakcije na Vučićev govor u UN, Antonijević: "Očekivane poruke i drugačija retorika od one u Briselu" - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se juče u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gde je konstatovao da je nepoštovanje Povelje UN koren svih problema sa kojim se svet trenutno suočava.

Vučić je još na početku svog govora poručio da se obraća kao predstavnik slobodne i nezavisne zemlje, jasno ističući evropski pravac, ali koja istovremeno, kako kaže, "nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila". Govorio je o nasilju koje se sprovodi nad Srbima na Kosovu i Metohiji, još jednom podržao teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali i istakao da Srbija, iako je na evropskom putu, neće prekinuti svoje istorijske veze sa Rusijom.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je govor predsednika Srbije "najjači govor koji je održao neki srpski predsednik na Generalnoj skupštini UN, te dodao da je jasno predstavljena pozicija Srbije kada je reč o najvažnijem pitanju teritorijalnog integriterta i suvereniteta zemlje.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić naglasio je da je Vučić u "hrabrom govoru" osvetlio suštinski izazov sa kojim se suočava naša civilizacija, a to je "odsustvo elementarnih principa koji postaju egzistencijalna pretnja za sve".

Na Vučićev govor reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je rekao da je "cela Srbija, a posebno srpski narod na KiM" ponosna na predsednika i njegov "istorijski govor" u kojem je jasno poručio da neće ustuknuti u borbi za svoje državne i nacionalne interese na KiM, jer upravo tako brani principe na kojima počiva sistem UN.

I Srpska lista je ocenila da je srpski predsednik "još jednom potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca". Srpska lista u saopštenju naglašava da je, braneći pravo Srbije na sopstvenu politiku i legitimnost srpskih državnih i nacionalnih interesa, Vučić, kako se nadaju, nagovestio dolazak nekog boljeg sveta, u kojem će mali imati istinsko pravo na svoj glas i biti zaštićeni od samovolje velikih.

"Očekivane i kontinuirane poruke"

Milan Antonijević, pravnik u razgovoru za Euronews Srbija kaže pak, da je poruka protkana u Vučićev govor zapravo na pragu onih koje su i prethodnih godina upućivane u UN.

"Očigledno je da se šalje kontinuirana poruka, prenosi se deo onoga što se dešavalo pred Briselskim dijalogom i za taj neuspeh se objektivno krivi Priština. Pokazuje se, s jedne strane konstruktivnost Beograda i želju da se ostane za stolom za dijalog, a poštuju se oni posrednici koji u njemu učestvuju", kaže Antonijević i nastavlja:

"To su svakako očekivane poruke jer se ne očekuje da se pred UN, ali i pre sveobuhvatnog sporazuma, ovaj narativ izmeni. Zato je na tragu onoga što se inače pred UN izgovara. Malo je drugačija retorika pred posrednicima u Briselu i SAD, prevashodno jer je ovo drugačiji format - obraćate se svim članicama, o pitanjima koja su važna za brojne druge države, a ne samo za članice EU sa kojima se u Briselu komunicira".

Euronews

Na pitanje da li bi govor predsednika Vučića pred UN mogao doprineti dodatnom pritisku na Prištinu, Antonijević odgovara:

"Time opisujete prethodnih 12 meseci svega onoga što se dešavalo na KiM - od upada kosovske policije na Sever i intervencija koje su bile previše militantne i unele strah stanovnicima, do nekih drugih incidenata. Ne treba zhaboraviti ni ekonomske posledice zabrane uvoza i druge stvari koje narušavaju odnose Beograda i Pritšine. Zato Njujork, odnosno UN nisu loš forum za slanje ovakvih poruka, naročito imajući u vidu kakve poruke stižu iz Prištine gde se odgovornost za neuspeh pregovora prebacuje na Beograd", kaže on.

"Dobro je govoriti o svemu onome što na dnevnom nivou narušava bezbednost, jer je UN time i bavi"

"Poruka o tradicionalnim prijteljstvima trebalo da bude jasnija"

Antonijević kaže da bi nadalje trebalo očekivati dalje pritiske na Prištinu od strane međunarodne zajednice - da se vrati za pregovarački sto i sprovede ono što je potpisano 2013. godine. Međutim, kaže da ne bi trebalo zaboraviti i ostale, globalne teme.

"Pre svega mislim na globalni mir, ukrajinsku krizu i mislim da su se, iz tog nekog ugla mogli čuti stavovi Srbije takođe o temama koje su vezane za globalno otopljavanje i druga pitanja koja su okupirala pažnju evropskih partnera i SAD. Mislim i da je dobro da se takve poruke čuju od Srbije. Da, imamo naše probleme i pitanje Kosova, ali ovo su pitanja koja se tiču čitavog sveta", kaže on.

Ipak, Antonijević ima zamerku na deo govora u kojem predsednik ističe "tradicionalna prijateljstva".

"Zajednička spoljno-bezbednosna politika je definisana unutar EU, a sa njom su se usaglasile sve države članice koje deluju jedinstveno. Mislim da je taj jedinstveni nastup država članica doprineo tome da se danas potpuno drugačije razgovara o napadu Rusije na Ukrajinu. To nije bio blickrig kako su iz Moskve očekivali, već se pretvorilo u sada već dugogodišnji sukob. Na to ne možemo zatvarati oči", kaže Antonijević i dodaje:

"Poruka o tradionalnim partnerima može biti pogrešno shvaćena, dakle mora biti jasnija na koga se tačno misli. Moramo otvoriti oči i živeti u realnosti u ovom delu gde živimo, a to je Evropa"

Komentari (0)

Srbija