Politika

Vučić u UN: Nepoštovanje Povelje UN je koren problema s kojima se suočavamo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

17:52

Vučić u UN: Nepoštovanje Povelje UN je koren problema s kojima se suočavamo
Vučić u UN: Nepoštovanje Povelje UN je koren problema s kojima se suočavamo - Copyright Printskrin/media.un.org/en/webtv

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obraćajući se u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija konstatovao da je nepoštovanje Povelje Ujedinjenih nacija koren svih problema s kojima se svet supčava.

On je, na početku obraćanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, poručio da se obraća kao predstavnik slobodne i nezavisne zemlje, koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno, kako je rekao, “nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila“.

“Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije“, rekao je Vučić.

Istakao je da novi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti, jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji UN.

Naveo je da svi za tom govornicom govore o svojim problemima, uz neretko obračunavanje sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem i udvaranje sopstvenom javnom mnjenju, “pričajući bajke iz budućnosti“, ali uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari.

Printskrin/media.un.org/en/webtv

 

Upitavši kakva je budućnost sveta, Vučić navodi da su svi čuli upozoravajuće reči generalnog sekretara Antonija Gutereša, ali da ga je malo ko slušao. Dodaje da u eri “lajkova“ i posvećivanja pažnje kućnim ljubimcima više nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama.

On je naveo da nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

“Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku, svet nije postao ni bolje ni bezbednije mesto. Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi, rekao je.

"I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji“, rekao je Vučić.

On je dodao da se "već tri dana za redom sa ove govornice svi zaklinjemo na poštovanje principa i pravila Povelje UN", a da je upravo kršenje istih u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a primena dvostrukih aršina otvorena pozivnica za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava ali i bazične ljudske moralnosti ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese“.

Svi govornici do sada, kaže predsednik, govorili su o neophodnosti promena u svetu ističući svoju zemlju kao primer moralnosti i posvećenosti pravu i svetskoj pravdi.

Zapadne sile brutalno pogazile Povelju UN i Rezoluciju 1244

On je naveo da danas neće govoriti o uspesima svoje zemlje, ali da će govoriti o principima, koji su prekršeni i koji su nas doveli u današnju situaciju, "i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od strane najmoćnijih zemalja sveta“ posebno onih koje su sebi dale za pravo da celom svetu, svaka iz svog ugla drži političke i moralne lekcije.

"U ovoj sali, samo pre dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika SAD da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava. I, činilo mi se da je svako u ovoj sali to mogao da podrži. Ja kao predsednik Srbije sa neskrivenom radošću sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale inače secesijom od teritorije Srbije", navodi Vučić.

Printskrin/media.un.org/en/webtv

 

On je podsetio da je nemačka ministarka rekla da se ta zemlja drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga.

"Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. Gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donetu u ovom visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina“, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća SB UN - bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu.

"Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja“, rekao je Vučić.

Srbija, dodao je, nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre 24 godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji, naveo je Vučić.

Kada su "taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima“.

"A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova“, rekao je predsednik.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

 

Kako je dodao, ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, doneta je punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji i to "bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu i Metohiji".

Ova odluka, rekao je, doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i
evroatlantske integracije i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija,
punopravna članica UN, ali i Saveta Evrope, Oebsa i niza drugih međunarodnih organizacija.

Pa ipak, rekao je predsednik Srbije za govornicom UN, to nije sprečilo pravno i političko nasilje upravo od strane onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice.

"Besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti sprovodile u svojoj južnoj pokrajini celu deceniju ranije, humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio", istakao je Vučić.

Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine

Od trenutka pobede tih, kako je kazao, velikih 19 nad malom Srbijom, 70 odsto Srba sa KiM napustilo je svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM.

"Toliko o pravu, toliko o pravdi", rekao je Vučić.

Gore od svega, naveo je, je to što nam "svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine".

"Kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine, a podržavamo ga i podržavaćemo ga, jer mi svoje principe i politiku ne menjamo, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom. Ali, kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Republike Srbije i onome što su uradili mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predstavnici malih zemalja u svetu čuli bezbroj puta - ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer to je jedini način da vaša zemlja ostvari napredak", istakao je Vučić.

On je doda da je "reč mir postala zabranjena reč, jer svi imaju svoje favorite i svoje krivce".

"I jedina vrednost koja je ostala velikim silama su upravo principi, ali lažni. Dok njima
odgovaraju, na njih će se pozivati. Prvi put, kao što je to bilo u slučaju Srbije, da im principi, pravo i pravila ne odgovaraju, tim gore po pravo, pravdu i principe", kazao je predsednik Srbije za govornicom Generalne skupštine UN.

Printskrin/media.un.org/en/webtv

 

Prema njengovim rečima, principi se ne menjaju od prilike do prilike.

"Principi ne važe samo za jače, principi važe za sve. Ako to nije tako, onda to više nisu principi. I zato smatram da će se u savremenom svetu ili postaviti principi, pa će ista pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet završiti i u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih se nećemo izvući“, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da je pomalo tužno što se svi oni veliki, koje pravo i pravda ne interesuju, u svakoj različitoj prilici, pozivaju na drugačije principe, na one koji im u tom trenutku odgovaraju.

Ogoljeno nasilje nad Srbima nad KiM

On je naveo da se danas na Kosovu i Metohiji, južnoj pokrajini Republike Srbije, odigrava ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija.

Podseća da se prošle nedelje, nakon ko zna koje u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu, Aljbin Kurti, nakon što je odbacio evropski predlog za deeskalaciju obratio javnosti ispred jedne od glavnih zgrada EU i poručio malobrojnim preostalim Srbima na KiM da će Srbi, “da pate i plate grešku koju su napravili“.

"Da li je uopšte moguće gore ruganje ljudskosti, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči? Nažalost, moguće je. Samo dan kasnije, upravo sada dok sedimo u ovoj sali, u Kurtijeve zatvore odvodi se novi kontigent Srba uhapšenih pod fabrikovanim optužbama kao deo njegove kampanje terora“, rekao je Vučić.

On je istakao da je, od kako su EU i državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom juna izdali saopštenja u kome osuđuju jednostrane akcije "vlade Kosova“, zabeležen skok etnički motivisanih napada nad Srbima u na Kim za više od 50 odsto, dok su u istom periodu vlasti u Prištini preuzele čak 22 nova eskalatorna poteza.

"Srpske dečake Stefana Stojanovića i Miloša Stojanovića od 11 i 21 godina ranili su na Badnje veče pripadnici ilegalnih tzv. kosovskih snaga bezbednosti, u čijem naoružavanju učestvuju neki  od prisutnih u ovoj sali, znajući dobro da je to duboko protivpravno i da je i samo postojanje KSB suprotno R1244 SB UN. edmoro nevinih civila upucanih od strane predstavnika tzv kosovskih institucija, ometanje snabdevanja bolnica, zabrana glasanja na izborima samo za Srbe, potpuna ekonomska blokada za srpsku robu, napadi na crkve, groblja, škole, deo su tužne svakodnevice mog naroda na ovom delu naše teritorije odvojenom nasilnom secesijom suprotnom Povelji UN", rekao je predsednik.

"Kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN"

On se potom osvrnuo i na reakcije međunarodne zajednice.

"Iako ne postoji ni jedan ranjeni Albanac, niti jedan uhapšeni, nijedan povređeni Albanac - pogađajte: krive su obe strane. Za razliku od 1999. kada su bombardovali Beograd i druge gradove u mojoj zemlji ostavljajući krvavi trag od više hiljada mrtvih civila i vojnika u scenama veoma sličnim onima koje danas na žalost gledamo u različitim delovima sveta, danas kada se ogoljeni teror za koji i sami kažu da podseća na ono što se dešavalo Albancima - dešava nad Srbima, nema ni humanitarne katastrofe, nema poziva na akciju, nema ničega", rekao je Vučić.

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

 

Kako je dodao, jedna mala zemlja poput Srbije, podižući svoj glas i boreći se za univerzalno važenje principa nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke samostalnosti, daje primer borbe za pravo, ono koje je ovde ukinuto, u ovoj zgradi, i svojom neveliko snagom, ali ogromnom odlučnošću i hrabrošću, štiti načela na kojima bi trebalo da je satkan svet.

"Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN", ističe predsednik

On je ocenio da je "pomalo tužno što se svi oni veliki, koje pravo i pravda ne interesuju, u svakoj različitoj prilici, pozivaju na drugačije principe, na one koji im u tom trenutku odgovaraju".

“Kada se takva politika vodi, kada morala nema u svetskoj politici, onda je jasno da ulazimo u eru velikih podela i velikih sukoba. I ne samo političkih ekonomskih, već i vojnih. I baš u ovakvoj teškoj situaciji, Ujedinjene nacije predstavljaju poslednju suštinsku platformu koja nas sve okuplja, bez obzira na sve naše različitosti i podele. Verujem da su posvećenost miru i razvoju, želja za rešavanjem sporova dijalogom, pronalaženje zajedničkih načina za okončanje patnji ljudi i obezbeđivanje prosperitetnije i stabilnije budućnost upravo ono što nas ujedinjuje“, kaže Vučić.

Zato, dodaje, Srbija pruža punu podršku svim važnim reformskim procesima same organizacije UN, uključujući i inicijative generalnog sekretara UN, u cilju daljeg jačanja uloge ove najvažnije svetske organizacije.

“Za očuvanje globalnog mira i kako ne bismo svi nestali u darvinističkom obračunu velikih sila, neophodno je da se udružimo, baš kao pre 78 godina, u zajedničkoj borbi za međunarodni poredak zasnovan na Povelji UN", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da poštovanje Povelje UN nije izbor, već da je to obaveza.

“To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima – sukob u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje“, rekao je Vučić.

Te apele, ističe, kontinuirano upućujemo već decenijama.

“Ali sa značajnom razlikom – Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN. Ponoviću – svih - država članica. Stoga mi je teško da razumem kako neki ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja“, rekao je Vučić.

Srbija na evropskom putu, ali ne prekida istorijske veze s Rusijom

On je ipak zahvalio globalnoj većini, napomenuvši da znatno više od polovine članica UN na primeru Srbije podržava Povelju UN i ne podržava njeno nasilno rasparčavanje.

Kako je rekao predsednik Srbije, neretko nam se čini da razgovor sa prištinskom vladom liči više na monolog nego na dijalog, jer je teško objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština.

"Republika Srbija, njena vlada i sve institucije u punom kapacitetu rade na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU. To jeste naš zadatak. Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Disbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema. Naprotiv", rekao je Vučić.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

 

On je istakao i da je Srbija na evropskom putu, spremna da sebe menja, reformiše i napreduje.

"Srbija danas ima veoma dobru saradnju sa SAD, u gotovo svim oblastima, i verujemo da će naši odnosi u budućnosti biti samo bolji. Istovremeno, Srbija će čuvati svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponoseći se svojim dobrim odnosima sa svim narodima i državama Afrike, Azije, Latinske Amerike. Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj religijskoj pripadnosti, zato su naši odnosi sa Narodnom Republikom Kinom, Republikom Korejom, Japanom i brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou", rekao je Vučić.

Takođe, dodao je, mi ne prekidamo ni naše važne i istorijske veze sa Rusijom.

"Verujući da je dijalog jedini način za iznalaženje kompromisnog rešenja, ističe, Srbija ostaje posvećena ovom procesu u cilju obezbeđivanja mirnog suživota Srba i Albanaca. Naglasio je da mir i stabilnost regiona nema alternativu. S tim uverenjem nastupamo u svim razgovorima pod okriljem EU", istakao je Vučić.

On je naveo da je otvaranje granica na Balkanu bila "glavna zvezda vodilja" i pokretač inicijative "Otvoreni Balkan", koja je do sada dala konkretne rezultate i poručio da je ključni interes očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima.

Predsednik je pozvao predsatvnike UN na EKSPO 2027. u Beogradu.

"Znam da sam govorio mnogo više nego što su mi tražili, ali moram da kažem da sam sebi dao isto pravo koje su velike sile dale same sebi", zaključio je Vučić.

Uoči obraćanja na Generalnoj skupštini, Vučić je rekao da će Srbija pokazati da se drži principa i poštovanja međunarodnog prava, te da se njegov govor mnogima neće dopasti.

"Ono šta ćemo mi da kažemo je da ćemo da se držimo principa, da se držimo poštovanja međunarodnog prava. Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione, ništa od toga nemamo i ne možemo po tom pitanju da se takmičimo sa velikima. Ali imamo želju da živimo na svojim ognjištima, na ognjištima naših dedova i pradedova i samo da budemo svoji na svome", rekao je juče Vučić za RTS.

Predsednik je na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imao niz bilateralnih susreta.

U delegaciji Srbije na zasedanju GS UN sa predsednikom Vučićem su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić.

Komentari (0)

Srbija