Politika

Orlić: Redovno zasedanje Skupštine Srbije u oktobru

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2023

-

13:48

Orlić: Redovno zasedanje Skupštine Srbije u oktobru
Orlić: Redovno zasedanje Skupštine Srbije u oktobru - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić potvrdio je danas da će u oktobru početi redovno zasedanje republičkog parlamenta.

"Skupština će zasedati od oktobra. Videli ste da opozicija i prilikom prethodnog zasedanja  nije uspela da zaustavi život u Srbiji uprkos opstrukcijama, vlast je ipak uspela da usvoji rebalans budžeta i niz drugih zakona", kazao je on za  televiziju Prva.

On je naveo i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po povratku iz Njujorka, razgovarati s predstavnicima stranaka o izborima i dodao da je ne mali broj onih koji su za to da se poveća izborni cenzus sa tri odsto na pet.

Orlić je negativno odgovorio na pitanje da li može da dođe do nekakve kazne za Srbiju zbog onoga što je predsednik Vučić kazao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), naglašavajući da "samo neko može da bude zadovoljan ili nezadovoljan onim što je izrečeno, ali do kazne ne može doći". 

"Ono o čemu mi treba da vodimo računa je to da je svet takav kakav jeste. Apsolutno je nepravedno mesto. Ne očekujem da će sada iz bilo kog razloga zbog toga što smo mi nešto rekli ili bilo ko, oni veći da menjaju svoju politiku i povlače svoje stavove", izjavio je predsednik Skupštine Srbije.

Orlić je naglasio i da svi govore o "hrabrom, istorijskom i u svakom smislu pozitivnom govoru predsednika Srbije pred Generalnom skupštinom UN i da to nisu samo diplomate, već ima i milion i jedna reakcija običnih ljudi".

"Sigurno nema građanina Srbije, ali ni pripadnika našeg naroda gde god da živi da nije istinski  ponosan na onakve reči, dostajanstveno i državničko obraćanje predsednika koji je vrlo otvoreno, odgovorno i ozbiljno, ali vrlo jasno i direktno u lice celom svetu saopštio činjenično stanje kada je reč o odnosu prema principima međunarodnog javnog prava", rekao je on i dodao da su ti principi od univerzalnog značaja i da moraju da se poštuju bez izuzetka. 

Orlić je naveo i da Srbija treba da bude ponosna,  jer je "jedna mala zemlja i površinom i brojem ljud koje ima, odnosno mala u odnosu na mnoge zemlje u svetu, očigledno velika i snažna u svojim principima i slobodarskim duhom".

"Da li iko u ovoj zermlji može da zamisli bilo koga drugog, osim predsednika Srbije da je takve stvari saopštio sa najznačajnije govornice na svetu pred planetarnim auditorijumom. Ne", kazao je on i naglasio da Srbija danas nije makar ko i "nije krpa kojom  možete da radite šta vam je volja".

On je kazao i da je većina zemalja članica GS UN bila nekada na suprotnim pozicijama kada je reč o KiM, ali da je  politika Aleksandara Vučića dovela do toga da imamo 28 povučenih priznanja KiM.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da Zapad neće Vučiću oprostiti govor koji je imao pred UN, Orlić je kazao da Zapadu sigurno nije prijatno da se podseti nekih stvari.

"Poenta je u tome da je to istina i da bilo šta u činjeničnom smislu ne može da se zameri. Onda samo možete da budete nezadovoljni što je to neko pomenuo. Ali ima mnogo više onih koji su zadovoljni onim što je predsednik Srbije rekao u ime svog naroda i glasom svoje zemlje, ali i svih drugih u svetu koji su nezadovoljni licemernim odnosom prema principima i žele da ih gaze kada je reč o malim zemljama, a brane ih kada žele da isteraju nešto svoje", naveo je Orlić.

Predsednik Skupštine Srbije je naglasio i da Srbija treba da bude veoma ponosna na činjenicu da je slobodna i suverena zemlja koja svoje odluke donosi sama.
 

Komentari (0)

Srbija