Politika

Konrad: Srbija ima sve predispozicije da prednjači u procesu EU integracija

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

15:04

Konrad: Srbija ima sve predispozicije da prednjači u procesu EU integracija
Konrad: Srbija ima sve predispozicije da prednjači u procesu EU integracija - Copyright Fonet/Aleksandar Barda

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ambasadorka Anke Konrad, koja se danas sastala sa članovima Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije, istakla je da Nemačka vidi Srbiju u Evropskoj uniji i naglasila da ima sve predispozicije da prednjači u tom procesu na Zapadnom Balkanu. 

Ocenila je da je najveći napredak postignut u ekonomskoj stabilizaciji i privrednom rastu, dok u oblastima vladavine prava i medijskim slobodama treba uložiti dalje napore u reformskim procesima, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Zapadni Balkan neće izostati iz proširenja navela je ona, ističući da je neophodno da države kandidati ispune sve uslove za članstvo, te navela da EU razmatra i mogućnost brže integracije u pojedinim oblastima i programima, gde je to moguće, kao što su sajber pitanja. 

Ukazala je i na to da je Srbija već deo Transevropske mreže.

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač podsetila je da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da taj proces već dugo traje bez vidljivih pozitivnih rezultata, imajući u vidu da već dve godine Srbija nije otvorila nijedan pregovarački klaster.

To, kako je istakla, utiče i na porast evroskepticizma kod građana Srbije. 

Fonet/Aleksandar Barda

 

"Smatramo da napredak u procesu integracija nije u skladu sa postignutim reformama“, naglasila je Kovač, dodajući da se stiče utisak da EU fokus stavlja na zahteve za usklađivanjem spoljne plitike sa evropskom i na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

Kovač je u razgovoru istakla da se u postojećim geopolitičkim okolnostima rata u Ukrajini, tema proširenja Evropske unije vratila u evropske institucije i izrazila zadovoljstvo što se, pored ubrzavanja evropskih integracija Ukrajine, Moldavije i Gruzije, spominje i važnost ubrzavanja ovog procesa i za Zapadni Balkan.

Učesnici sastanka osvrnuli su se na eskalaciju sukoba na Kosovu i Metohiji tokom prethodnog dana, izražavajući žaljenje i ističući neophodnost normalizacije situacije. 

Razmenili su mišljenja sa ambasadorkom Konrad i o procesu evropskih integracija i izneli stavove o perspektivama ovog procesa za Srbiju i Zapadni Balkan.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija