Biznis vesti

Konrad: Srbija ima dobru reputaciju kao lokacija za investicije

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

10:01

Konrad: Srbija ima dobru reputaciju kao lokacija za investicije
Anke Konrad - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad izjavila je danas da Srbija ima dobru reputaciju kao lokacija za investicije i da su uslovi za investiranje u našoj zemlji dobri. 

Ona je danas, tokom gostovanja na TV Prva, saopštila da je ovom trenutku u Srbiji više od 80.000 zaposlenih u nemačkim kompanijama i da su one i dalje zainteresovane, kako nove, tako i one koje već posluju, da prošire svoje kapacitete.

"Ne znam da li ćemo uskoro imati 100.000 zaposlenih, ili koju hiljadu više ili manje, ali interesovanje svakako postoji", naglasila je Konrad.

Dodala je da je važno poslovno okruženje, pravna sigurnost, kao i fer uslovi na javnim konkursima, uz napomenu da se nemačka privreda ne plaši konkurencije.

Konrad je rekla da je po pitanju razvoja infrastrukture primećena pozitivna tendencija, kao i napredak na uvođenju novih standarda u vezi sa uslovima rada i ekološkim standardima, i da je sve to zajedno veliki motor Srbije na putu ka EU.

Ona je izjavila da je od 2000. godine Nemačka izdvojila oko 2,5 milijardi evra razvojne pomoći u različitim oblastima, zapošljavanju, klimi,energetici i sarađivala sa mnogim partnerima, gradovima I opštinama, vladom i civilnim društvom na projektima u Srbiji.

"Ta partnerstva su i najveća postignuća razvojne saradnje Srbije I Nemačke", naglasila je ambasadorka. Ona je izdvojila Kragujevac, gde se ove godine obeležava vise od 20 godina razvojne saradnje sa Nemačkom. 

"Kragujevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji imaju partnerski grad u Nemačkoj, reč je o Inglštatu i to jako dobro funkcioniše i to može poslužiti kao lep primer za druge gradove u Srbiji", saopštila je Konrad.

Kao najveće projekte u Srbiji, koji su u toku, ona je izdvojila bilateralno klimatsko partnerstvo, koji je počeo pre dve godine. Po njenim rečima, cilj je da se na sledećem samitu u okviru Berlinskog procesa, gde sarađuju sve države Zapadnog Balkana sa EU, napravi regionalno klimatsko partnerstvo.

"Želimo da podržimo Srbiju i ceo Zapadni Balkan da postignu veću nezavisnost na energetskom planu i da se pređe na obnovljive izvore energije i zelenu ekonomiju.To je ključni zadatak kome smo posvećeni", zaključila je Konrad.

Komentari (0)

Biznis