Politika

Zašto se mRNK vakcine razlikuju od tradicionalnih i kako zapravo funkcionišu?

Komentari

Autor: T. Stanković

25/07/2021

-

08:32

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je Kriznom štabu da građani Srbije prime i treću dozu vakcine protiv koronavirusa, a državni sekretar Ministrarstva zdravlja Mirsad Đerlek preporučuje da treća doza bude mRNK vakcine.

Trenutno samo dve kompanije u svetu proizvode vakicne protiv koronavirusa putem mRNK tehnologije, a to su Fajzer/Biontek i Moderna.

Cepivo kompanija Fajzer/Biontek dostupno je u našoj zemlji od početka vakcinacije, a najavljeno je da bi prve doze Modernine vakcine mogle da stignu u oktobru ove godine.

Kako funkcioniše mRNK vakcina?

Vakcine protiv koronavirusa funckionišu na različite načine — mogu da se sastoje od bakterijskih ili inaktivnih virusnih čestica, ili od virusnih vektora koji dostavljaju genetski materijal u ćelije primioca, kako je i slučaj kod mRNK vakcina.

Aktivni sastojak mRNK vakcina su modifikovani delovi virusnog genetskog materijala, poznatiji kao mRNK.

Za razliku od drugih vrsta cepiva sa oslabljenim ili neaktivnim virusom koji u organizmu podstiče proizvodnju antitela, mRNK vakcine uzrokuju proizvodnju proteina koji pokreću imuni odgovor da sam stvara antitela, navodi "Medical News Today".

Vakcina se zove mRNK jer prenosi niz informacione RNK koja utiče na bolje stvaranje zaštite od virusa.

Moglo bi se reći da pomoću ove tehnologije ljudski organizam dobija "uputstvo" kako da se odbrani od virusa. Na taj način, kada osoba dođe u kontakt sa pravim virusom, imuni sistem će moći da reaguje adekvatno.

Ni vakcina Fajzer/Biontek, a ni Moderna ne sadrže potpune informacije o virusu, pa stoga ne mogu da izazovu infekciju kovid 19.

Važno je naglasiti da mRNK vakcine ne dolaze u kontakt da ljudskim DNK. Štaviše, kada ćelija dobije "istrukcije" potrebne za odrbanu od virusa, oslobađa se od informacione RNK, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

mRNK vakcine u druge svrhe

mRNK kao tehnološka platforma za izradu vakcina bi u budućnosti mogla da se koristi za lečenje virusa HIV i određenih oblika raka.

Naučni tim Univerziteta u Teksasu, započeo je ispitivanje specijalne mRNK vakcine koja bi će moći da pomogne u lečenju raka. Smatra se da bi ta tehnologija mogla da se koristi u sprečavanju recidiva raka, odnosno ponovnog javljanja tumora. Do toga obično dolazi kada nakon lečenja u organizmu ostanu male količine ćelija karcinoma, koje se razmnožavaju i u određenim slučajevim prelaze na druge organe.

Smatra se da bi ti specijalni mRNK kokteli mogli da "pokupe" postojeće ćelije raka koje cirkulišu u organizmu.

Poznata farmaceutska kompanija Moderna, posle mRNK vakcine protiv kovida 19, radi na razvijanju cepiva protiv HIV-a. Tehnologija mRNK nadovezala se na višegodišnja istraživanja, a sada će najverovatnije doprineti sprečavanju širenja HIV-a i side.

U saradnji sa fondacijom Bila i Melinde Gejts i NVO "International AIDS Vaccine Initiative", kompanija Moderna veruje da bi mogla da započne ispitivanje vakcine na ljudima do kraja 2021. godine.

Osim toga, Moderna ima u planu da svoju mRNK tehnologiju usmeri na stvaranje vakcina za viruse kao što su zika, malarija, grip, hepatitis C i respiratorni sinicijalni virus (RSV).

Komentari (0)

Srbija