Politika

Hodža: Pojačali smo prisustvo specijalne policije na severu Kosova

Komentari

Autor: RSE, Kosovo online

28/09/2023

-

11:46

Hodža: Pojačali smo prisustvo specijalne policije na severu Kosova
Hodža: Pojačali smo prisustvo specijalne policije na severu Kosova - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da je povećano prisustvo specijalne policije na severu nakon dešavanja u Banjskoj, prenosi RSE.

Hodža nije izneo detalje o tome koliko su kapaciteti specijalne jedinice ojačani, ali je rekao da je Kosovska policija u stalnoj koordinaciji sa Kforom i Euleksom.

„Pojačali smo prisustvo i budnost oko granične zone. Takođe, pojačali smo prisustvo specijalne jedinice Kosovske policije na severu Kosova. Malo smo smanjili patrole običnih policajaca, jer oni nemaju toliki nivo zaštite da se suoče sa svakim mogućim napadom“, rekao je Hodža.

Srđan Simonović iz Humanog centra u Severnoj Mitrovici kaže za Radio Slobodna Evropa da se „neprijateljstvo” lokalnog stanovništva prema Kosovskoj policiji, generalno gledano, nastavlja još od posleratnog perioda 1999. godine.

"Pravni naslednik Oslobodilačke vojske Kosova, u prvom talasu, bila je Kosovska policija, a kasnije i Odbrambene snage Kosova. Kosovska policija je tradicionalno nastavak OVK i u tom kontekstu Srbi je uvek vide kao neprijatelja", kaže Simonović.

Komentari (0)

Srbija