Politika

Gradonačelnici i predsednici opština širom Srbije podnose ostavke

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet

28/09/2023

-

14:28

Gradonačelnici i predsednici opština širom Srbije podnose ostavke
Gradonačelnici i predsednici opština širom Srbije podnose ostavke - Copyright Wikipedia.org/Mladjowie

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnici Smedereva, Kraljeva, Leskovca, Vlasotinca, Požege i Priboja podneli su ostavke na te funkcije. Ostavku su podneli i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, .i Novog Pazara Nihat Biševac.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč podneo je jutros ostavku na tu funkciju, preneo je list Politika na svojoj internet stranici. Beč je rekao da je na pisarnici Gradske uprave upravo predao ostavku, ali nije želeo da komentariše tu odluku.

Kako Politika nezvanično saznaje, inicijativa je stigla iz vrha Srpske napredne stranke (SNS) a povod su navodno predstojeći izbori zbog čega će najverovatnije po istom scenariju ostavke podneti svi gradonačelnici i predsednici opština u Srbiji iz redova vladajuće koalicije.

Ostavka Jovan Beča moraće da se nađe pred Skupštinom grada Smedereva, a do tada će on biti u tehničkom mandatu.

Zakonski rok za sazivanje sednice lokalnog parlamenta je 30 dana od dana podnošenja ostavke, kada se bira novi gradonačelnik.

Ukoliko se skupština ne sastane u tom roku, Vlada Srbije imenuje privremeni organ i raspisuju se lokalni izbori.

Jovan Beč je na čelu grada Smedereva proveo tri godine - 21. avgusta 2020. godine izabran je odlukom većine odbornika lokalnog parlamenta. Do tada je bio direktor JKP Parking servis i jedan od poverenika lokalnog SNS.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić potvrdio je za Tanjug da je danas podneo ostavku na tu funkciju.

"Danas sam podneo ostavku na funkciju gradonačelnika Kraljeva, jer danima i mesecima slušamo kako opozicija u Kraljevu ima ogromnu podršku birača. Time ćemo im omogućiti da se lokalni izbori u Kraljevu ranije održe i da na njima pokažu koliko su jaki", rekao je on.

Istakao je da je apsolutno uveren da će na lokalnim i parlamentarnim izborima građani dati podršku Srpskoj naprednoj stranci koja je, kako kaže, gradila puteve, mostove i škole, a samo u Kraljevu za prethodnih pet godina zaposlila čak 7.000 ljudi.

"Apsolutno siguran da će i na parlamentarnim i na lokalnim izborima narod još jednom dati apsolutnu podršku SNS-u i podržati politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića", zaključio je Terzić.

Vučić je sinoć izjavio gostujući na RTS da će zajedno biti održani parlamentarni, pokrajinski, beogradski i izbori u još nekim opštinama, dodajući da su spremni za njih od 17. decembra.

Kako Euronews Srbija saznaje i predsednik opštine Vlasotince je podneo ostavku, a to je učinio i predsednik Opštine Leskovac, što bi, kako nezvanično saznajemo, sutra trebalo da bude i zvanično potvrđeno.

Takođe, predsednici opština Požega i Priboj Đorđe Nikitović i Lazar Rvović danas su podneli ostavke, saznaje Tanjug. Sagovornik Tanjuga potvrdio je da se očekuje da do kraja dana ostavku na mesto predsednika Opštine Prijepolje podnese i Drago Popadić.

Prema zvaničnim informacijama, gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, danas je podneo ostavku na svoju funkciju. On je u obrazloženju naveo da je ovim potezom “omogućio da se lokalni izbori održe u istom danu kada i parlamentarni”.

U obrazloženju je naveo da je njegova želja “ušteda na budžetu i vremenu, kao i da smatra da je građanima Novog Pazara “nepotrebno da u roku od nekoliko meseci dva puta izlaze na birališta”.

”Svojom ostavkom omogućio sam da se lokalni izbori održe u decembru u istom danu kada i parlamentarni”, stoji u obrazloženju Biševca koji je član član Sandžačke demokratske partije (SDP).

 

Komentari (0)

Srbija