Politika

Elek: Kosovska policija pretresla kotlarnicu i vešeraj KBC ništa nije pronađeno, oduzet uređaj za video nadzor

Komentari

Autor: Kossev, Euronews Srbija

29/09/2023

-

13:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalne policijske jedinice izvršile su pretres u vešeraju i kotlarnici Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i tamo ništa, od onoga što su tražili, nisu pronašli. Ipak, iz bolnice je oduzet uređaj za video nadzor, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, direktor Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Zlatan Elek.

Policijska operacija, koja je kako tvrdi kosovska policija pokrenuta u vezi sa nedavnim dešavanjima u selu Banjska, započeta je jutros oko 6 časova, kontrolom odnosno pretresom pet lokacija u tri opštine na Severu Kosova – u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

U KBC Kosovska Mitrovica, odnosno u kotlarnici i zgradi bolničkog vešeraja operacija trajala nešto više od sat vremena, ali unutar ove dve prostorije ništa nije pronađeno, potvrdio je Zlatan Ele.

Na konferenciji za medije koju je sazvao odmah po odlasku specijalnih jedinica iz kruga bolnice, objasnio je jutrošnje događaje.

Kaže da je po dolasku na posao, kako je uz policiju bio i Euleks, najpre informacije zatražio od pripadnika ove međunarodne misije, koji su ih ipak za detalje akcije uputili na Specijalne jedinice.

"Nakon mog pitanja šta se dešava, određeni broj policajaca pričao je na engleskom, a drugi deo na albanskom. Bilo je tu i civila sa puškama koji su imali policijske prsluke. Čekali smo na odgovor od njihovog komandira oko 15 minuta“, dodaje.

Komandir ove jedinice potom mu je kazao da imaju nalog suda da pretresu pojedine objekte unutar ove zdravstvene ustanove. Ipak, nije želeo da direktoru ove bolnice kaže i šta se konkretno traži.

Tanjug Video

 

Komandir je, kako kaže Elek, zatražio da vidi i prostoriju u kojoj se nalazi video nadzor od ulazne kapije KBC-a. Uređaj za video nadzor su potom po završetku akcije i odneli.

Ulazna vrata na zgradi vešeraja su, kaže Elek, nasilno obijena, što nije bio slučaj sa kotlarnicom. Radnik koji je bio dežuran unutra, otključao je jutros vrata i pustio policiju da normalno uđe.

Elek je na konferenciji pokazao i dokument, odnosno izveštaj o pretresu koji je i potpisao dežurni radnik kotlarnice.

"U zapisniku na albanskom jeziku, koji je potpisao naš radnik koji je bio dežuran u kotlarnici piše da je odrađen pretres i da ništa nije pronađeno. Iako mi ne znamo uopšte ni šta je traženo", navodi Elek.

Sve je završeno oko 7.15, kada su specijalne jedinice i EULEX i napustile krug KBC-a.

"Bez objašnjenja zašto je ovo urađeno i bez ikakve potrebe", naglasio je Elek.

Nakon svega, smatra da nije bilo potrebe za ovakvim nasilnim upadom, jer su, kako kaže, policiji i sami danas ponudili da sami otvore bilo koju prostoriju u KBC-u.

Elek je rekao da je akcija vršena u vreme kada radnici bolnice dolaze na posao, ali i kada srednjoškolci iz mitrovačke medicinske škole dolaze na praktičnu nastavu u bolnici.

Kancelarija za KiM: Brutalna i prekomerna demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je jutrošnju akciju Kosovske policije nazvalna "brutalnom i prekomernom demonstrancijom sile" od strane Kurtija i njegovih specijalaca koji su, kako se navodi, do zuba naoružani upali u KBC Kosovska Mitrovica, ali i još nekoliko privatnih objekata na severu.

"Oni su u naletu terora polomili vrata na ulazu u KBC, pretresali pojedine prostorije i do zuba nairužani marširali kroz ovu centralnu srpsku zdravstvenu ustanovu na KiM, iako im je rukovodstvo prenelo da nema potrebe za demonstracijom sile i da mogu da pogledaju šta ih zanima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u akciji učestvovalo oko 15 oklopnih vozila Rosu, a celu akciju su "sa strane" i "bez reakcije" posmatrali pripadnici Euleksa.

"Ova akcija izazvala je dodatni šok i strah kako pacijenata tako i zaposlenih, a Kurtijevi policajci izabrali su za svoju demonstraciju sile i patroliranje oklopnih vozila namerno vreme kada zaposleni odlaze na posao, a deca idu u škole i vrtiće kako bi dodatno uneli nemir u srpsku zajednicu", piše u saopštenju Kancelarije.

U posebno teškom stanju šoka nalazi se 100 najtežih bolesnika sa i lnternog odeljenja KBC koji su svedočili ovoj brutalnoj i nenajavljenoj akciji, kao i deca srednje medicinske škole koja u ovo vreme dolaze na praksu u bolnicu.

"Jasno je da Kurti sa svojom policijom koristi dogadjaje od nedelje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora na severu KiM, a ova akcija izvedena je s jasnim ciljem da na severu Kosova i Metohije nema mira, niti da srpska zajednica može da živi normalno, leči se bez straha od upada naoružanih falangi , vodi decu u vrtiće i škole", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Predstavnici Srpske liste takođe su osudili nasilni upad pripadnika Rosu u KBC Kosovska Mitrovica, kao i reakciju Euleksa. Primećuju, kako kažu, da ni pripadnika KFOR-a "nije bilo na vidiku prilikom ovog necivilizacijskog ponašanja".

"Ostaje nam da pozovemo građane da u ovim ludim vremenima sačuvaju prisebnost i budu uz svoju decu, u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir, te da će i Srbi moći da žive normalnim životom, da se leče bez da ih prepadaju do zuba naoružani specijalci ili da ih isti ne maltretiraju na putu do vrtića i škole. Ovom prilikom odajemo priznanje zdravstvenim radnicima, vaspitačima i nastavnicima koji su hrabro stali u zaštitu prava svojih pacijenata odnosno dece", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

 

Komentari (0)

Srbija