Politika

Advokat pročitao saopštenje Radoičića: O mojim akcijama u Banjskoj nisam obavestio vlasti u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo online

29/09/2023

-

14:05

Advokat pročitao saopštenje Radoičića: O mojim akcijama u Banjskoj nisam obavestio vlasti u Beogradu
Goran Petronijević - Copyright E-Stock/Nataša Rajaković

veličina teksta

Aa Aa

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević pročitao je obaveštenje Radoičića koji je u njemu naveo da je zajedno sa sunarodnicima došao u Banjsku na KiM kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora teroru režima Aljbina Kurtija.

On je obavestio "progonitelje srpskog naroda" da je obavio sve logističke pripreme za odbranu srpskog naroda i da to nema veze sa njegovim političkin delovanjem.

Naveo je i da o tome nisu bile obaveštene vlasti u Beogradu i da nije imao nikakvu pomoć odatle.

Radoičićevo obraćanje javnosti, koje je pročitao advokat Goran Petronijević, prenosimo u celosti:

"Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen 1978, u Peći na Kosovu i Metohiji u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, ovim putem obaveštavam celokupnu javnost, da sam zajedno sa mojim sunarodnicima sa severa KiM dana 24. septembra 2023. došao na sever KiM u predelu sela Banjska. Razlog našeg vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen i stvaranju uslova za ostvarenje sna o slobodi mog naroda na severu Kosova i Metohije. 

Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih brojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora. Ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter, niti nameru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. 

O ovome nisam obaveštavao nikoga iz struktura vlasti Republike Srbije, niti iz lokalnih političkih struktura sa severa Kosova i Metohije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć, jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru. 

Nakon što je narod u više navrata pružio otpor teroru Kurtijevog režima, zbog povinovanja političkim razlozima smirivanja situacije smo se u više navrata povlačili bez ostvarenog vidljivijeg rezultata jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će Kfor i međunarodna zajednica preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim, ovako naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost. Kao rezultat toga iz dana u dan su se pojačavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirale sever Kosmeta u vidu upucavanja, prebijanja civila, bezrazložnog hapšenja, demonstracije sile i zastrašivanja srpskog naroda. Jednostavno, sve ove metode otpora koje su do sada primenjivane nisu dale nikakvo poboljšanje života srpskog naroda, već, naprotiv, pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

U takvoj atmosferi sam se odlučio za ovaj čin jer su Kosovo i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su deo moje države Republike Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namerom da se etnički Kosovo i Metohija od Srba potpuno očisti. Zato smo bili primorani da pokušamo da zaustavio proganjanje srpskog naroda i zaštitimo živote naših porodica i naših sugrađana i istovremeno skrenemo pažnju i prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod neće više da trpi.

Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj sa obe strane u kojem su poginula naša trojica drugova - heroja, koji su svoj život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije.

Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Neka svima bude jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu sopstvenog naroda.

Još jednom jadno naglašavam da moj povratak na sever Kosova i Metohije 24. septembra 2023. godine nije imao nikakve veze sa mojim prethodnim političkim angažmanom u okviru Srpske liste. Takođe, ovim putem obaveštavam javnost da podnosim neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste.

Spreman sam da se u vezi sa ovim događajima odazovem pozivu nadležnih organa Republike Srbije. Živela Srbija!", naveo je Radoičić u obraćanju javnosti.

Petronijević: Na strani Radoičića nema odgovornosti, odazvaće se pozivu

Petronijević je izjavio da smatra da nema potrebe njegovom štićeniku da nadležni organi postavljaju pitanja, ali ako ga budu zvali odazvaće se pozivu.

"Na severu borave specijalne jedinice kosovske policije koje nelegalno tamo borave, a u skladu sa rezolucijom 1244. A ako je neko nelegalno tamo to su oni kao i neke paravojne formacije. Mislim da na strani Radoičića nema odgovornosti, da li će to smatrati organi Srbije ostaje da se vidi. Oni su došli u svoju zemlju i u svoju kuću", rekao je Petronijević.

On je ponovio da kosovski policajac nije stradao od pucnjave već od eksplozije.

Izjavio je da ne može da daje nikakve sudove da li je snimak Radoičića na kom se on navodno nalazi u punoj ratnoj opremi u manastiru Banjska autentičan i dodao da nije istina da je bio na Vojno medicinskoj akademiji, jer nije povređen.

On je to odgovorio na pitanje da li je snimak koji su prikazale prištinske vlasti, a na kom se navodno vidi Radoičić u punoj ratnoj opremi autentičan i dodao da ne može da komentariše jer snimak nije ni video.

"Ne mogu da dajem nikakve sudove, snimak nisam video", rekao je on na konferenciji u Beogradu.

Petronijević je demantovao informacije da je Radoičić bio na VMA, jer, kako je rekao, nije bio povređen.

Komentari (0)

Srbija