Politika

Blinken: U razgovoru s Vučićem naglasio sam važnost deeskalacije napetosti

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2023

-

23:05

Blinken: U razgovoru s Vučićem naglasio sam važnost deeskalacije napetosti
Tanjug/AP/Craig Ruttle - Copyright Tanjug/AP/Craig Ruttle

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao važnost deeskalacije napetosti sa Prištinom, nakon nedavnih scena nasilja i smrti pripadnika kosovske policije.

''Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem kako bih istakao potrebu za hitnom deeskalacijom napetosti sa Kosovom i pozivanje na odgovornost onih koji su činili nedavne nasilne napade. Takođe sam naglasio važnost potpune implementacije obaveza u okviru dijaloga koji vodi EU'', napisao je Blinken na svom nalogu na mreži Iks.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler je preneo da je Blinken, u razgovoru sa Vučićem rekao da incidenti poput onog u selu Banjska predstavljaju neprihvatljive izazove za mirovne snage Kfora i međunarodnu zajednicu.

Miler je, na pres konferenciji, dodao da je Blinken razgovarao o "važnosti preduzimanja hitnih koraka za smanjenje napetosti sa Kosovom posle nasilja 24. septembra i ubistva narednika kosovske policije".

Prema rečima portparola, američki državni sekretar je podvukao da odgovorni za napade treba da odgovaraju i pozdravio pojačano prisustvo Kfora i odluku NATO-a da odobri slanje dodatnih snaga na Kosovo, preneo je Glas Amerike na albanskom jeziku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija