Politika

Bura zbog izjave nemačkog ministra: Najavio posetu Prištini i okrivio Srbiju za "genocid"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2023

-

19:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede Nemačke Čem Ozdemir danas dolazi u Prištinu. U najavi posete rekao je da je Kosovo i dalje pod pritiskom Srbije koja je, kako kaže, izvršila "genocid" na Kosovu.

Ozdemir je došao u posetu regionu, a u utorak je boravio u Severnoj Makedoniji, gde se susreo sa tamošnjim predsednikom Stevom Pendarovskim. U najavi ovih poseta, njegovo ministarstvo je saopštilo da je fokus na procesu evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana i dijalog o poljoprivrednoj politici i kaže da će taj dijalog biti intenziviran sa svim sagovornicima.

Ipak, ono što je on rekao u videu objavljenom uz najavu čini se da je izašlo iz okvira njegovog resora. Naime, on je rekao da je Kosovo "žrtva genocida koji je počinila Srbija" i da je ponovo pod ogromnim pritiskom Srbije koju je optužio da je poslala trupe sa severa i to uporedio sa upadom Rusije na Krim.

"Znamo ovaj obrazac destabilizacije", naveo je on.

Njegovu izjavu, indirektno, pozdravio je ambasador iz Prištine Jorn Rode i on je iznad spornog tvita napisao da "Nemačka nastavlja da bude snažan partner za region na putu ka EU".

Mnogo bolje je, čini se, ovu izjavu shvatio Faruk Ajteti, ambasador Kosova u Nemačkoj, koji se zahvalio Ozdemiru na "jasnim rečima".

Ova izjava izazvala je očekivano brojne reakcije na društvenim mrežama. Predavač na Univerzitetu Vebster i politikolog Mladen Mrdalj napisao da se nemački ministar razbacuje sa tako teškim rečima.

"Oh, kako lako nemački ministar lebdi oko teške reči kao što je genocid. Ne samo da nema razloga da se ratna zverstva u srpsko-albanskom sukobu nazivaju genocidom, već ga je čak i sud za ratne zločine u Jugoslaviji odbacio. Kada ciljevi opravdavaju sredstva...", naveo je on. 

Nemanja Rujević, novinar Dojče velea, podsetio je da je ministar član Zelenih, koji su u poslednjih tridesetak godina bili predvodnici oštre politike prema Srbiji. Podsetio je na činjenicu sa je Joška Fišer bio visoki funkcioner ove stranke i ministar u vladi koja se zalagala za bombardovanje Srbije.

Kada je reč o presudama, postoji jedna presuda iz 2001. godine u kojoj kosovski vrhovni sud, kojim su tada upravljale Ujedinjene nacije, donela je presudu po kojima su zločini koje su počinile srpske snage 1999. "ratni zločini ili zločini protiv čovečnosti, ali ne i genocid" jer cilj nije bilo, kako se navodi, uništenje albanske etničke grupe u celini ili delimično.

Komentari (0)

Srbija