Politika

Brnabić sa šeficom UNMIK-a: Beograd je upozoravao na brutalnost prema Srbima na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

14:37

Brnabić sa šeficom UNMIK-a: Beograd je upozoravao na brutalnost prema Srbima na Kosovu i Metohiji
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade o situaciji na Kosovu i Metohiji, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić je posebno naglasila da su tragične događaje od 24. septembra na severu Kosova i Metohije predstavnici privremenih institucija samouprave i pojedini mediji u Prištini tendenciozno iskoristili i zloupotrebili u svrhu plasiranja dezinformacija i poluistina.  

Premijerka je ukazala da je Beograd konstantno i uporno upozoravao na brutalnost, nasilje i diskriminaciju, kojima je već dugo izloženo srpsko i ostalo nealbansko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije, a što je upravo dovelo do eskalacije i tragičnih događaja.

Predsednica Vlade je posebno naglasila i da Zajednica srpskih opština još nije formirana, iako se Priština na to obavezala Briselskim sporazumom pre, sada više od deset godina.

Zijade je istakla da je najvažnije da je Srbija posvećena miru, stabilnosti i dijalogu, koji ostaje najvažnije sredstvo u postizanju održivog rešenja na prostoru Kosova i Metohije.

Šefica Misije UNMIK je naglasila da Misija ostaje dosledna u sprovođenju svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, dodaje se u saopštenju.

Zijade je pozvala je danas, tokom redovnih konsultacija u Beogradu, na uzdržanost u porukama i akcijama, deeskaliranje napetosti i istakla neophodnost da se Beograd i Priština vrate političkom dijalogu.

Zijade je pozvala i na transparentnost u istragama i utvrđivanje odgovornosti kad su u pitanju događaji 24. septembra, saopštio je UNMIK.

"Tokom njenih sastanaka (u Beogradu), specijalna predstavnica generalnog sekretara Zijade je podvukla hitnost deeskaliranja tenzija i istakla neophodnost da se obe strane vrate političkom dijalogu u dobroj veri", navodi se u saopštenju.

Kako je preneo UNMIK, Zijade je tokom posete Beogradu zatražila i da se pokaže uzdržanost u porukama i akcijama. Zijade se sastaje s političkim rukovodstvom Srbije i predstavnicima diplomatske zajednice u Beogradu pred predstojeći sastanak Saveta bezbednosti UN o KiM, navodi UNMIK, dodajući da će šefica misije UN u pokrajini podneti kasnije ovog meseca svoj izveštaj Savetu bezbednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija