Politika

Počela izgradnja vidikovca na Kablaru i putna infrastruktura za "dragulj" sa deset manastira

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

04/10/2023

-

17:51

Počela izgradnja vidikovca na Kablaru i putna infrastruktura za "dragulj" sa deset manastira
Počela izgradnja vidikovca na Kablaru i putna infrastruktura za "dragulj" sa deset manastira - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem i ministrom turizma Huseinom Memićem prisustvovala je danas svečanom početku izgradnje staklenog vidikovca jedinstvenog u Srbiji na planini Kablar.

„Sećam se kad smo počeli sa revitalizacijom Ovčarsko-kablarske klisure mnogi su rekli - ma nema od toga ništa. A sada se vidi koliko je zapravo urađeno i koliko sada sve izgleda lepše, drugačije i punije. Ovo je jedno od najlepših mesta u Srbiji i zaslužuje da bude jedno od najpopularnijih turističkih atrakacija. Iako je ovaj projekat od strane pojedinih ekologa bio osporavan, pre svega nam je bilo važno šta kažu i misle Kablarci", rekla je Brnabić.

Ona je navela da su oni pokazali veliku slogu i zajedništvo, i svi su čak i dali dozvole i besplatno ustupili svoje zemljište za izvođenje radova.

"To nam je bio najjači signal da radimo dobro i da radimo na dobrom putu. Ovčarsko- kablarska klisura je jedan od najlepših krajeva ne samo u Srbiji već u čitavoj u Evropi. Mi bi kao država ispali glupi, da sada kada smo u mogućnosti ne uložimo u ovaj predeo i tako napravimo turistički raj od kog će najveće benefite imati sami meštani”, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da se vidikovac gradi u skladu sa prirodom kako bi i stanovnici ali i sami meštani imali želju da svoje vreme provode upravo u toj oazi lepote.

Tanjug/Branko Lukić

 

 

"Stakleni vidikovac biće bruto površine 377 metara kvadratnih, radi se put kojim će dolaziti turisti, ali koji će koristiti i meštani, njihova deca. Možda će neka od njih i sada ostati na Kablaru, kada će sve biti drugačije. Mi sada radimo i kapije na ulazu u Ovčarsko-kablarsku klisuru, jer želimo da svi oni koji dođu da znaju da su došli u predeo izuzetne lepote", rekla je Brnabić.

Vesić je istakao da je Ovčarsko-kablarska klisura dragulj sa deset manastira i da je putna infrastruktura za taj deo jako važna.

"Ovo je zaista velika stvar i veliki događaj za Čačak i ne samo za Čačak već za čitav ovaj kraj. Kada negde stigne put ili pruga iza tog dolaze investicije i to Čačak već oseća, a biće i drugi gradovi koji su na putevima koje ćemo graditi, to znači nova radna mesta to znači bolji životni standard, to znači razvijanje turističkih i drugih potencijala, jer ko bi došao na ovaj vidikovac da nemamo autoput koji će ovde omogućiti da ljudi iz čitave Srbije dolaze i zbog toga se ulaže u Ovčarsko-kablarsku klisuru", rekao je Vesić.

Memić je naveo da 60 godina nije ulagano u Ovčarsko-kablarsku i da veliku projekti kao oni koji se realizuju danas daju dobre rezultate.

"Ministarstvo turizma opredelio je 123.000 dinara za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, za turističku infrastrukturu, želim da napomenem da ćemo mi dodatno dati još 150 miliona dinara za razvoj seoskog turizma, smatram da ovde postoji potencijal za razvoj seoskog turizma i mislim da ovde možemo puno toga da uradimo zajedno", rekao je Memić.

Tanjug/Branko Lukić

 

 

Gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović zahvalio se Vladi Srbije na podršci u projektima koji su realizovani u prethodnom periodu.

"Grad Čačak je iz svog budžeta izdvojio 200 miliona dinara, mnogi nisu verovali da ćemo rekonstruisati železničku stanicu koju danas posle 30 godina imamo ovde u Ovčar Banji, da ćemo staru napuštenu školu preurediti u divan Prirodnjački centar gde dolaze učenici osnovnih i srednjih škola. Grad Čačak je prošle godine bio u top deset turističkih destinacija i atrakcija u Srbiji, naša želja je da budemo u top pet, ono što želimo takođe da istaknemo ovde jeste da nastavljamo sada dalje projekat izmuljavanja jezera Međuvršje je u završnoj fazi i time će takođe biti urađen jedan veliki posao", rekao Todorović.

Protest ekoloških aktivista  zbog početka izgradnje vidikovca na Kablaru

Tanjug/video

 

 

Ekološki aktivisti danas su na Kablaru proterstovali protiv radova na projektu revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure i izgradnje vidikovca na vrhu planine. Njima je podršku pružio i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta. Aktiviste je zaustavila grupa policajaca. Došlo je do incidenta sa policijom, a narodni poslanik Aleksandar Jovanović tvrdi da je tom prilikom privedeno nekoliko osoba.

 

Komentari (0)

Srbija