Politika

Kosovo bi mogla biti glavna tema izbora: "Opozicija se decenijama ravna prema najjačem u vlasti umesto prema građanima"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2023

-

22:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovo će, uz eventualne izbore u decembru biti, aposlutno dominantna i top tema dinamične političke jeseni, saglasni su gosti emisije "Direktno sa Minjom Miletić"  politikolog Cvijetin Milivojević i politički konsultant Nikola Tomić.

Smatraju da će najava da bi izbori mogli da se održe na četiri nivoa doprineti lošijem rezultatu opozicije nego da se izbori održavaju samo u Beogradu, kako je to bilo najavljeno pre samog formiranja vlasti u Beogradu.

Milivojević je podsetio na dogovor predsednika Aleksandra Vučića i predsednika SSP Dragana Đilasa da će izbori u Beogradu biti ponovljeni nakon šest meseci, što se nije desilo. 

"Dogovor je bio šest meseci, čekamo godinu i po dana da bi se neko iz opozicije dosetio da ne budu samo beogradski nego i vanredni parlamentarni izbori", rekao je Milivojević i naveo da opozicija nije uspela da kandiduje ni datum izbora. 

Tomić smatra da je neko nekoga iz opozicije hteo da "izminira" kada su uputili zahtev za "rapisivanje", a na "održavanje" izbora do kraja godine, ali i da se ispostavlja da bi liderima opozicije više odgovarala "verzija sa raspisivanjem izbora do kraja godina". 

"Iz ugla opozicije, u njenom je interesu da se do kraja godine održe vanredni izbori u Beogradu i da onda na krilima dobrog rezultata, pobede ili nerešenog stanja, idu na parlamentarne izbore na proleće. Posle ovoga što je opozicija uradila - od vuvuzela i cirkusa u parlamentu, što je bilo neukusno i pogrešno - do menjanja zahteva protesta, pa na kraju do tog pisma sa zahtevom o izborima - se još čude zašto je Aleksandar Vučić odlučio da budu izbori", rekao je Tomić. 

I Milivojević smatra da su samostalni izbori u Beogradu bili šansa za opoziciju, koja je na prethodnim izborima u glavnom gradu na proleće 2022. dobila 70.000 glasova više od stranaka na vlasti. 

"Uvek je opozicija sama sebi podgrejavala optimizam. Saglasana sam da je Beograd bio šansa, izdao je onaj deo opozicije koji je sumnjičio onaj drugi deo opozicije", rekao je Milivojević i naveo da su građani razočarani opozicijom. 

Milivojević smatra da će, ako u decembru istovremeno budu i beogradski i vanredni parlamenti izbori, SNS pobediti uprkos padu rejtinga te stranke, s obzirom na na visok rejting Aleksandra Vučića. 

Euronews

 

Tomić je naveo da mu nije jasno zašto postoji insistiranje na parlamentarnim izborima do kraja godine i da se čini kao da je tzv. proevropsku opoziciju ili njen deo, neko sa strane ohrabrio, inspirisao i motivisao da traži izbore što pre, da dobiju ukupno između 20 i 25 odsto i da ohrabre Vučića da bude još prozapadniji nego sto jeste. To je jedino racionalno objašnjenje koje ima smisla, sve ostalo je igra za malu decu. Čini mi se da je tačno da zapad dugi niz godina nije video mogućeg partnera u opoziciji i zbog manjka snage i politike", rekao je Tomić. 

On kaže da su pojedini predstavnici tzv. proevropske opozicije posle događaja u Banjskoj "prenose Kurtijeve poruke i pretnje" u pokušaju da dobiju glasove sa Zapada i nametnu se kao alternativa. 

"Mislim da je to greška jer tako neće dobiti glasove birača. Ne mogu da budu veći Evropljani od Vučića i veći nacionalisti od Vučića", rekao je Tomić i dodao da će drugi deo opozicije "biti mali Rusi".

I Milivojević smatra da opozicija greši jer se tri decenije uvek ravna prema najjačem u vlasti umesto prema građanima. 

"Ako je odricanje od Kosova cena za ulazak EU, četiri petine građana kažu da ne treba da uđemo u EU. Opozicija treba da razmišlja o toj činjenici. U percepciji birača Aleksandar Vučić je istovremeno i najveći Srbin i Evropljanin. On iz ove situacije izlazi jači kada je reč o rejtingu", rekao je Milivojević.

Kako je naveo, većina građana je zaplašena i zato kaže da bi da rizikuje i da veruje da Vučić neće ići do kraja kada je reč o odustajanju od Kosova.

Paradoks rešavanja kosovskog problema 

Iz ugla vlasti i Vučića Kosovo je "bogomdana tema za spinovanje", kaže Milivojević ali i navodi da je Vućić dobro "ishendlovao" situaciju u vezi sa događajima u Banjskoj. 

"Opozicija je počela da horski likuje, da priča da je Vučić pukao, za dva dana se, pogotovo nakon intervjua CNN-u,  stvar preokrenula. Vučić fantastićno hendluje pričom. Ako želi da raspiše izbore, može da zada temu za opoziciju, ne sumnjam da će njegov narativ biti nacionalni, za dve oktave više", rekao je Milivojević. 

Euronews

 

Milivojević smatra da ne stoji tvrdnja da će kosovski problem da reši EU. 

"Paradoksalna situacija je da (visoki predstasvnik EU za spoljnu politiku Žozep) Borelj, koji je iz Španije, zemlje koja ne priznaje Kosovo, i Lajčak iz Slovačke, takođe zemlje koja ne priznaje Kosova, kao posrednici rade na nezavisnosti Kosova. Ovde će sve zavisiti od dobre volje pre svega Amerikanaca i nekoga sa istoka, Moskve", rekao je Milivojević. 

Tomić kaže da je situacija teška i da dodatni pritisak na Vučića predstavlja izajava kosovske predsednice Vjose Osmani da Kosovo ne želi dijalog bez sankcija Srbiji za koje smatra da ih u ovom trenutku i ovom periodu neće biti. 

"Ne verujem da bi se iko na samitu Evropske političke zajednice viđao s Vučićem. I premijeri Španije, Velike Britanije, Islanda, Norveške, Italije... svi su se oni viđali s Vučićem i svi su se oni smejali s Vučićem, smejali su se i sa Osmani, ali ne bi se viđali sa Vučićem na taj način", naveo je Tomić upitan koliko je realno uvođenje sankcija Srbiji. 

Euronews

 

Na pitanje da li je zbog događaja u Banjskoj smanjen pritisak na Prištinu da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma koje se odnose na formiranje ZSO, Milivojević je rekao da način na koji je ZSO podgrejana devet godina nakon isteka roka za njeno osnivanje govori da je ZSO "neka vrsta utešne nagrade Srbiji za defakto priznanje Kosova." 

"To je taj francusko-nemački sporazum. Zaboravili smo da je jedna radna grupa srpske strane napisala temljeni dokument za ZSO. Misleći da je to dogovoreno, rekao sam odlično - to je bio dobar dokument, ZSO bi imala pravo na imovinu i budžet u koji bi Srbija imala pravo da uplaćuje novac. Nažalost, naši režimski mediji su predstavili da je to dogovoreno, ali druga strana nije. Formiranje ZSO ne znači ništa ako ostane mrtvo slovo na papiru, ako nema suštinu. Kurtiju se može da to ne ispuni", rekao je Milivojević. 

Komentari (0)

Srbija