Politika

Da li će izbori biti održani 17. decembra: Glasanje u vreme otvaranja brojnih problema izazov i za vlast i za opoziciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2023

-

21:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mesec dana nakon zvaničnog zahteva dela opozicije za održavanje parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine i nedelju dana od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo 17. decembar kao mogući datum održavanja izbora, još nije jasno da li ćemo i na koje izbore izaći do kraja 2023. I dok opozicione stranke poslednjih dana izražavaju sumnju u namere vlasti o održavanju izbora, ni među analitičarima nema saglasja oko toga kada će građani Srbije izaći na birališta.

Rasprava oko toga kada će u Srbiji biti organizovani izbori zahuktala se poslednjih mesec dana, a na zahtev opozicije da oni budu do kraja godine predsednik Srbije odgovorio je da su spremni za izbore od 17. decembra.

"Biće zajedno i parlamentarni i pokrajinski i beogradski i u još nekim opštinama, u većini ne, ali u još nekim opštinama svakako", rekao je Vučić, odbacujući zahtev opozicije da izbori na različitim nivoima ne budu objedinjeni.

Ipak, opozicija ovih dana izražava i brojne rezerve - i nepoverenje. Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da to što "smo čuli da izbori mogu biti 17. decembra, ne znači da će ih tad i biti", a predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kaže da je ova rečenica još jedna Vučićeva predstava zamajavanja građana. 

Nepoverljiv je i lider Dveri Boško Obradović, koji smatra da je predsedniku Republike, posle dosadašnjih iskustava, teško bilo šta verovati na reč. 

Među analitičarima stavovi oko toga da li će izbora biti su podeljeni.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković uveren je da ćemo imati izbore 17. decembra jer ih opozicija hoće, a vlast je, kako kaže, spremna. 

"Ne verujem da bi se cela ova priča ubacila u javnost da nema ozbiljne namere da se izbori organizuju 17. decembra jer suviše je to ozbiljno državno pitanje, a trenutak je vrlo delikatan bilo da je reč o Kosovu, o socijalno-ekonomskim pitanjima, energetici... Ima tu čitav niz problema, tema i dilema koje mogu da bude izuzetno važne sa stanovišta funkcionisanja države", navodi on za Euronews Srbija.

Može li doći do odlaganja izbora?

Sa druge strane, politikolog Boban Stanojević kaže za Euronews Srbija da u takav scenario nije 100 odsto siguran i da za njega ne bi bilo iznenađenje da se odlože.  

Euronews Srbija

 

"Da, predsednik je rekao može 17. (decembra), onda pitaju predsednicu Vlade kada će podneti obrazložen predlog za raspuštanje Vlade, ona ne govori da će dati, pojedini predsednici opština i gradonačelnici daju ostavke, ne znam kome odgovara ovo da mi diskutujemo evo danima o tome. S druge strane, opet se vraćam na priču - šta će nam izbori u decembru kad su u junu redovni lokalni izbori u skoro svim opštinama i gradovima i redovni pokrajinski izbori i bilo je očekivano, pošto ti izbori nisu održani samostalno od 2004. godine da sa njima budu i naredni vanredni parlamentarni izbori. Zašto sada 11 meseci nakon što je ova Vlada formirana, zašto izbori u decembru, a ne u junu?", kaže Stanojević.

On ističe da je percepcija birača u Srbiji da je socijalno-ekonomska situacija nikad gora u prethodnih 10 godina.

"To govori najveća inflacija. Sada su neke stvari došle do znanja biračima i ako se pitamo zašto neke od akcije vlasti, to je pokušaj da Aleksadra Vučića da proba da stvori percepciju kod svojih birača da brine i o tome šta imamo u frižideru. Ako morate da snižavate cene najosnovnijih životnih namirnica godinama to znači da ili imate veliki broj siromašnih ili potencijalno veliki broj ljudi u riziku od siromaštva", navodi Stanojević.

Zbog toga, kako kaže, ne vidi interes vlasti za organizovanje izbora do kraja godine.

"Niko nikada nije organizovao vanredne izbore, a da nije bio uveren da će pobediti"

Dejan Vuk Stanković, sa druge strane, kaže da je protivnik vanrednih izbora i da se on pita nikad ih ne bi raspisao, ali ističe da niko nikada nije organizovao vanredne izbore, a da nije bio uveren da će da pobedi.

Euronews Srbija

 

"Vlast je prihvatila taj izazov provere legitmiteta jer veruje u svoju politiku, veruje u lojalnost svojih birača, veruje u snagu svoje političke organizacije, a na izazivaču je da se pripremi. To vam je kao neka vrsta boks meča, imate onoga ko je šampion i onoga ko je izazivač", navodi on.

Prema njegovom mišljenju Vučić ima interes za raspisivanje izbora.

"Jednostavno on ima neku vrstu komunikološkog obrasca koji na neki način jedan skup birača vezuje za njegovu političku organizaciju. Dugi niz godina ima podsticajne socijalno-ekonomske mere koje se tiču određenog dela stanovništva - jednokratna pomoć penzionerima, podizanje penzija i plata određenim slojevima drustva, to može da bude nešto što će ljudima da da neku vrstu olakšanja da ponovo daju poverenje toj partiji. Moguće je da on želi da se otvori i neka debata u kampanji šta i kako dalje i sa kosovskim problemom i sa regiononom nestabilnošću i sa nekim pravcima u međunarodnoj politici. Kod nas su sva pitanja otvorena, imamo tu neku vrstu polarizacije -  eto vam kampanja da se odluči koji kurs treba da bude u našoj politici", navodi on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija