Politika

Klačar: Ako je cilj da se izbori održe 17. decembra većina ostavki mora biti podneta u ovoj nedelji ili početkom sledeće

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

16:00

Klačar: Ako je cilj da se izbori održe 17. decembra većina ostavki mora biti podneta u ovoj nedelji ili početkom sledeće
Klačar: Ako je cilj da se izbori održe 17. decembra većina ostavki mora biti podneta u ovoj nedelji ili početkom sledeće - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar ocenio je da se Srbija približava scenariju da se vanredni izbori održe u ovoj godini, a sudeći po ostavkama gradonačelnika u nekim opštinama može se očekivati da to bude 17. decembar.

"Da li će to biti 17. decembar ili nedelju dana kasnije, ili što je manje realno nije toliko važno pitanje", rekao je Klačar za Tanjug.

Kada je reč o organizaciji izbora Klačar je rekao da je najlakše organizovati i raspisati vanredne parlamentarne izbore.

"Za to je dovoljno da vlada podnese obrazloženi predlog predsedniku o raspuštanju Narodne skupštine. Sledećeg dana predsednik može da raspusti Narodnu skupštinu i da raspiše vanredne parlamentarne izbore, dakle, faktički to može da se upakuje u 46, 47 dana pre 17. decembra", objasnio je Klačar.

Situacija je, kako kaže, komplikovanija sa organizovanjem pokrajinskih i lokalnih izbora, a posebno lokalnih, budući da je predsednik najavio da izbori mogu da budu u nekim lokalnim samoupravama, a ne svuda.

"Ako je cilj da se lokalni izbori održe 17. decembra većina ostavki mora biti podneta u ovoj nedelji ili početkom sledeće nedelje (3.oktobra) tako da ćemo odgovor na pitanje da li će izbori biti u decembru znati veoma brzo", rekao je Klačar.

Kada je reč o beogradskim izborima, poslednji rok da gradonačelnikm Aleksandar Šapić podnese ostavku bio bi početak oktobra, napominje Klačar.

"Tako da za izbore 17. decembra mora da se deluje vrlo brzo ukoliko je cilj vlasti da se tada izboru i organizuju", rekao je Klačar.

Na pitanje da li je moguće da se promeni cenzus do sledećih izbora, imajući u vidu ranije zalaganje funkcionera iz SNS da se cenzus sa tri poveća na pet odsto, Klačar kaže da teorijski postoji mogućnost imajući u vidu da parlament može da nastavi da funkcioniše do 2. novembra.

"Hipotetički bi možda vremena i bilo, ali u ovim okolnostima čini mi se kao nerealan scenario", ocenio je Klačar za koga je najava o održavanju izbora do kraja godine iznenađenje bez obzira što su o tome postojale najave.

Prema njegovim rečima, održavanje vanrednih parlamentarnih, beogradski i izbora u pojedinim opštinama ukoliko budu održani u decembru nose neke rizike i po vladajuću koaliciju i za opoziciju.

"Za vladajuću koaliciju su rizici u tome što će morati da raspiše izbore u vrlo rovitoj situaciji na KiM", rekao je Klačar.

Sa druge strane, kako je ocenio, pitanje je da li će opozicija imati dovoljno vremena da se konsoliduje i da za kratko vreme pokrije kampanju na svim nivoima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija