Politika

Grbović (PSG) i Jovanović (Novi DSS): Čekamo zvaničan odgovor Vučića o održavanju vanrednih izbora do kraja godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2023

-

21:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su proevropski orijentisane partije, koje organizuju višemesečne proteste protiv nasilja, zatražile održavanje vanrednih beogradskih i parlamentarnih izbora do kraja godine, što su podržale i opozicione stranke denice, iz vlasti je poručeno da će izbora biti. Međutim, ni posle više od dve nedelje nije poznato kada će i na koje izbore izaći građani Srbije. Gostujući u emisiji Euronews centar Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana i Miloš Jovanović, predsednik Nove demokratske stranke Srbije poručuju da još čekaju zvaničan odgovor predsednika Republike, te da na izbore opozicija neće izaći u jednoj koloni.

Opozicione parlamentarne stranke početkom septembra organizovale su blokadu rada parlamenta tražeći hitno održavanje izbora, nakon čega su i zvaničano uputili zahtev da parlamentarni i beogradski izbori budu raspisani do kraja godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovaj zahtev protumačio je kao želju opozicije da se na glasanje ide početkom naredne godine i rekao da je spreman da tu njihovu želju ispuni. 

Euronews

 

"Tražili smo da izbori budu raspisani i održani do kraja godine. Aleksandar Vučić je nebrojano puta rekao da će izbori biti raspisani čim to opozicija bude zahtevala. Sada imamo situaciju da su i proevropski i nacionalno orijentisana opozicija saglasni, iako inicijativa nije zajednička, ali je zajednička želja da izbori budu održani što je moguće pre. Taj zahtev je vrlo jasan. Na Aleksandru Vučiću kao predsedniku države, koji je po Ustavu ovlašćen da raspiše izbore jeste da se o toj inicijativi izjasni. Dobio je pisani, formalni zahtev i na njemu je sada da na tu inicijativu odgovori - da li prihvata to kao rešenje za duboku političku, društvenu i ekonomsku krizu u kojoj se Srbija nalazi, ili oni prosto imaju neku drugu viziju", navodi Grbović.

Da je volja proevropske opozicije potpuno jasno iskazana stav je i Miloša Jovanovića iz Novog DSS- a.

"Zoran Lutovac, predsednik DS, je nedavno na javnom servisu ponovio potpuno jasno šta zapravo traže - raspisivanje i održavanje izbora do kraja godine. Što se nas tiče mi to tražimo od februara ove godine, kada je Vučić prihvatio francusko-nemački predlog sporazuma, koji zapravo predstavlja implicitno priznanje naše južne pokrajine, što je evidentno protivustavno. Srpska koalicija Nada - POKS i Novi DSS od tada traži njegovu ostavku i raspisivanje prevremenih izbora na svim nivoima. Moram da podsetim da Vučić nije obećao samo parlamentarne izbore i to kad god opozicija bude htela. Prva stvar koju je obećao su beogradski izbori. Rekao je da će videti da budu raspisani u narednih šest meseci, a najkasnije u godinu dana. Ta godina je već prošla", podseća on.

Na izbore u najmanje dve kolone?

Na pitanje da li se može očekivati saradanja svih opozicionih stranaka i velika predizborna koalicija, sagovornici Euronews Srbija kažu da, iako postoji polje saradnje između svih opozicionih stranaka, postoje i nepremostive razlike te da opozicija na izbore neće izaći u jednoj koloni. 

"Mediji prave zbrku da opozicija stalno mora biti jedinstvena, da stalno mora delovati zajednički. Mi imamo fundamentalna različita viđenja stvari. Imamo neki minimum odgovornosti da je ovu medijsku sferu i ambijent koji nikad nije bio lošiji i uopšte stanje u društvu i partijsku državu koja je ogrezla i došla do svih pora državnog aparata, potrebno promeniti", kaže Jovanović.

Euronews

 

On ističe da je Koalicija Nada, koja okuplja POKS i Novi DSS, minimum koji će ići na izbore, ali da ne isključuje ni dogovor sa Dverima i Zavetnicima oko predizborne koalicije.

"Nas je protivustavna i antidržavna politika okupila i ne zatvaram vrata ideji da će nas događaji do kraja godine kada će rasti pritisak da se reši pitanje Kosova, dodatno ujediniti. Ne mislim da je broj kolona najvažnije pitanje, naravno ako ih ne bude osam, što bi bilo pogubno. Najvažnije je da nakon izbora znamo šta radimo i šta hoćemo i sa kim. Ako polazite od pretpostavke da morate da menjate ovu vlast, sistemske stvari, partijski sistem... Bitno je da ne bude takvog usitnjavanja kao prošle godine kada su dve liste ostale ispod cenzusa - Radulović i Tadić, a da li će biti u dve kolone ili četiri videćemo", ističe predsednik Novog DSS-a.

Sa druge strane Grbović navodi da su sve stranke koje učestvuju u organizaciji protesta protiv nasilja proevropski orijentisane i da će ta grupacija raditi zajedno na sledećim izborima. 

"Da li će ići u jednoj ili dve kolone, to će biti stvar dogovora, koji će biti usaglašen na osnovu toga koja je najbolja formula za ostvarivanje najboljeg mogućeg izbornog rezultata. PSG neće biti na jednoj listi sa Srpskim pokretom Dveri, neće biti na listi sa Novim DSS-om, ni sa Zavetnicima i Narodnom strankom, niti sa onim strankama koji ne vide budućnost Srbije u okviru EU, zato što imamo suštinske političke razlike", kaže Grbović. 

Grbović: Postoji mogućnost postizborne saradnje

On međutim ne isključuje mogućnost postizborne saradnje pogotovo na nivou Beograda gde, kako navodi postoji najveća šansa za promenu.

"Naravo da postoji (mogućnost saradnje) i da ukoliko bude potrebno da se pravi ta koalicija da bi se smenila i razvlastila SNS i SPS, praviće se", naveo je Grbović.

Euronews

 

Postizbornu saradnju ne isključuje ni Jovanović.

"Uostalom, ako ćemo iskreno, i neizbežna je ako hoćemo da menjamo neke stvari u Beogradu koje nisu samo ni komunalne, a nisu nužno ni vrednosne. Nije ni ideja da bude jedna lista. Svako sa svojim specifičnostima, svojom ideologijom i politikom će izaći pred birače. U tom smislu, da budem precizan, ne zatvaram vrata ideji da desni deo spektra ima samo jednu kolonu", naveo je on.

Da bi najidealniji za opoziciju bio izlazak na izbore u dve kolone stav je i političkog konsultanta Dušana Milenkovića.

"Trenutno se čini da se prave neke dve kolone, to je desničarska, nacionalistička, patriotska, državotvorna kako oni to nazivaju i imamo ovu kolonu koja se trenutno okuplja oko organizatora protesta Srbija protiv nasilja sa još par aktera. Po mojoj proceni to bi bio najidealniji scenario za opoziciju - da imaju te dve kolone jasno uoivičene, ne u potpunosti, ali veoma značajno ideološki određene, što bi biračima prvo signaliziralo da se oni ujedinjavaju i ukrupnjavaju, što je biračima važno i što bi im mnogo olakšalo izbor za izborni dan, što mislim da jeste u interesu opozicije", kaže Milenković za Euronews Srbija.

"Izbori na proleće u Vučićevom interesu"

Grbović je podsetio da je, kada se govori o održavanju beogradskih izbora do kraja godine, poslednji datum do koga sadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić mora da podnese ostavku 9. oktobar, te da će se vrlo brzo znati da li će tih izbora biti ili neće.

Kako će Aleksandar Vučić tačno odgovoriti opoziciji najverovatnije će biti poznato sledeće nedelje pošto je najavljena još jedna runda konsultacija unutar vladajuće koalicije, po povratku predsednika iz Njujorka.

Dušan Milenković, politički konsultant, smatra da je najrealnije i u najvećem političkom interesu vladajuće stranke da izbori budu na proleće 2024.

"Nisam mislio eksplicitno na mart, čak po nekim računicama kako bi ta pravna i administratovna gimnastika trebalo da se desi, pre bi to bio neki maj ili možda čak i jun, ali sigurno da parlamentarni izbori budu spojeni sa lokalnim, jer je to u Vučićevom najvećem političkom interesu, kako bi mogao da pretrpi što manje gubitke na lokalnim izborima, a na parlamentarnim izborima naravno očekuje da ostane u vlasti i nema rizik da će izgubiti vlast", kaže on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija