Politika

Petković u Briselu informisao predstavnike država EU i Evropsku komisiju o situaciji na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2023

-

14:42

Petković u Briselu informisao predstavnike država EU i Evropsku komisiju o situaciji na Kosovu i Metohiji
Petković u Briselu informisao predstavnike država EU i Evropsku komisiju o situaciji na Kosovu i Metohiji - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković, danas je u Briselu održao radni sastanak za ambasadore, predstavnike država članica EU, i predstavnike Evropske komisije i Evropske spoljonopolitičke službe.

Petković ih je detaljno informisao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na tok dijaloga i poslednje tragične događaje u Banjskoj.

"Tokom dva i po sata prezentacije i otvorene diskusije, Petković je preneo prisutnim diplomatama da Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sve čini da sačuva mir i stabilnost i da Srbija ni na koji način nije želela, niti je učestvovala u nedavnim tragičnim događajima u Banjskoj", saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je istakao da je neophodna "objektivna i nepristrasna istraga pomenutih događaja, s obzirom na činjenicu da Priština brojnim dezinformacijama i neistinama pokušava da označi Srbiju kao krivca".

Kako je navedeno, "Beograd je u okviru prezentacije brojnim dokumentima, fotografijama, video snimcima, demantovao laži Prištine i izneo dokaze koji jasno pokazuju da je Priština koren svih problema".

Delegacija Srbije je argumentovano podsetila sagovornike na brojne incidente i napade Prištine čija su meta isključivo Srbi, istakavši da je jedini krivac nepodnošljive situacije, koja je rezultirala događajima od 24. septembra Aljbin Kurti, koji je politikom terora i institucionalnog nasilja nad srpskim narodom na severu KiM doveo do tragičnih događaja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Petković je podsetio da Beograd poslednjih godinu dana intenzivno upozoravao kompletnu međunarodnu javnost da će situacija na terenu dodatno da eskalira, ukoliko Zapad ne izvrši snažan pritisak na Aljbina Kurtija. Zbog svega toga, Petković je ponovio zahtev da Kfor u potpunosti preuzme ulogu u zaštiti Srba na severu KiM i zameni Kosovsku policiju, koju srpski narod doživljava isključivo kao okupacionu silu.

"Jedini put napred je kroz momentalnu deeskalaciju i povlačenje Kosovske policije sa severa, kao i kroz nastavak dijaloga i konkretne korake ka formiranju Zajednice srpskih opština", preneo je Petković.

On je podsetio da Priština punih 10 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, a da umesto kolektivnih i individualnih prava koja im garantuje Prvi briselski sporazum, Priština nad Srbima sprovodi etničko čišćenje.

Radni sastanak održan je u prostorijama Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji, a uz učešće i direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu s PIS u Prištini Milanom Ravićem i otpravnika poslova Misije Republike Srbije pri EU Danijela Apostolovića. 

Komentari (0)

Srbija