Politika

Momirović u Briselu tražio da se ukine zabrana trgovinom srpskom robom na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

16:17

Momirović u Briselu tražio da se ukine zabrana trgovinom srpskom robom na KiM
Tomislav Momirović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljiem razgovarao o nekoliko važnih tema, kao i da se tema koju on potencira i trudi se da drži na površini tiče zabrane trgovinom robom iz centralne Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

"Neprihvatljivo je da EU toleriše zabranu Prištine za svu robu proizvedenu u Centralnoj Srbiji. Tražili smo da se to odmah zaustavi, da se zabrana ukine", rekao je Momirović za Tanjug.

On je istakao i to da Priština već dve godine blokira CEFTA sporazum, kao i da određenim temama nije mesto među političkom agendom.

"Trgovina, biznis, ekonomija, to je nešto što mora da nas spaja. Ne možemo te teme da stavimo kao deo političke agende", naveo je ministar.

Momirović kaže da je naišao na razumevanje kod Varheljija i da očekuje pomake po pitanju ove zabrane.

On ističe da, zbog dešavanja u Banjskoj, ovo vreme nije lako za Srbiju.

"Mnogi koji nam inače nisu naklonjeni žele da taj jedan akt stave kao obeležje sprovođenja politike prema Srbiji u narednom periodu. Podvukli smo da to za nas nije prihvatljivo, jer je 10 godina Srbija konstruktivni partner u procesu pregovaranja koji vodi EU sa Prištinom i ovaj akt nikako ne može da bude ključna stvar po pitanju pregovora između Beograda i Prištine", zaključio je ministar.

Varhelji: Ilegalne trgovinske barijere treba da budu ukinute

Komesar EU za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je tokom današnjeg sastanka sa ministrom trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem postignuta saglasnost da ilegalne trgovinske barijere treba da budu ukinute. 

"Trgovina povezuje ljude i preduzeća, ilegalne trgovinske barijere treba ukinuti", naveo je Varhelji na platformi X.

Naveo je i da je sa Momirovićem razgovarao o pitanjima prekogranične trgovine. 
"Potvrđen je nastavak intenzivne saradnje između Srbije i Unije u sprečavanju zaobilaženja sankcija", napisao je Varhelji.

Prethodno je Momirović izjavio da je sa Varheljiem razgovarao o nekoliko važnih tema, kao i da se tema koju on potencira i trudi se da drži na površini tiče zabrane trgovine robom iz centralne Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

"Neprihvatljivo je da EU toleriše zabranu Prištine za svu robu proizvedenu u centralnoj Srbiji. Tražili smo da se to odmah zaustavi, da se zabrana ukine", rekao je Momirović za Tanjug.

On je istakao i to da Priština već dve godine blokira CEFTA sporazum, kao i da određenim temama nije mesto u političkoj agendi.

"Trgovina, biznis, ekonomija, to je nešto što mora da nas spaja. Ne možemo te teme da stavimo kao deo političke agende", naveo je ministar.

Momirović je rekao da je naišao na razumevanje kod Varheljija i da očekuje pomake po pitanju te zabrane.

Komentari (0)

Srbija