Politika

Kurti: ZSO bi bio fatalni udarac za Ustav Kosova, Petković: Sistemski potkopava proces normalizacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

18/10/2023

-

10:25

Kurti: ZSO bi bio fatalni udarac za Ustav Kosova, Petković: Sistemski potkopava proces normalizacije
Kurti: ZSO bi bio fatalni udarac za Ustav Kosova, Petković: Sistemski potkopava proces normalizacije - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da bi Zajednica srpskih opština (ZSO) bila fatalan udarac za Ustav Kosova, javlja  Koha. Kurti je ocenio da nije slučajno što je Ustavni sud utvrdio da su neki članovi Statuta ZSO u suprotnosti sa Ustavom.

"Udruživanje opština sa srpskom većinom bila bi smrtonosni udarac za naš Ustav. Stoga nije slučajno što je naš Ustavni sud utvrdio da su 23 člana njegovog predloženog Statuta u suprotnosti sa našim Ustavom", rekao je Kurti.

On smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastoji da unutar Kosova "instalira etnokratski pravno-politički entitet", kako bi ga učinio nefunkcionalnim.

"On ne veruje u ideju liberalno-demokratskog građanstva. To je razlog zašto u isto vreme želi instaliranje i kontrolu takvog entiteta na Kosovu", tvrdi Kurti.

Na ovo je reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je izjavio da kosovski premijer svojim izjavama i potezima svakodnevno zadaje fatalan udarac procesu normalizacije odnosa sa Beogradom i naočigled svih međunarodnih aktera poručuje da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština koja garantuje važna kolektivna prava i bezbednost srpskom narodu na KiM.

Kako je pojasnio, posle Berlinskog procesa, sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, jasnih reči predsednika Emanuela Makrona i njihovim zajedničkim porukama o važnosti povratka dijalogu i poštovanju prethodnih sporazuma, a uoči dolaska "velike petorke" gde svi traže formiranje ZSO, Kurti govori da od toga nema ništa, zbog čega se, kaže Petković, postavlja pitanje dokle će međunarodna zajednica nemo da posmatra kako Kurti "ruši dijalog i obaveze preuzete pre više od deset godina u Briselu?".

"Podjednako kao što je prošle godine nakon Samita Berlinskog procesa jednostrano i protivpravno smenio komandira za region sever Nenada Đurića, bez ikakvih osnova, suprotno duhu i slovu dijaloga i time pogazio sve postignute sporazume, što je bio uvod u nezapamćeno nasilje od strane Prištine na severu pokrajine", rekao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

On je naglasio da Kurti proces normalizacije, "kao sledbenik Adema Demaćija i velikoalbanske ideje, sistematski potkopava više od dve i po godine".

"A Aleksandra Vučića opsesivno napada, jer je čovek koji se drži slova dijaloga i potpisanih sporazuma, zalaže se za mir i normalizaciju odnosa i snažno brani prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne dozvoljavajući Prištini da pogazi sve postignute sporazume", istakao je Petković.

Komentari (0)

Srbija