Politika

Petković sa ambasadorom Japana o KiM i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

17:30

Petković sa ambasadorom Japana o KiM i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Petković sa ambasadorom Japana o KiM i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razmenio je danas mišljenje sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom o političkoj situaciji u srpskoj južnoj pokrajini i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je, kako se navodi u saopštenju, izrazio zabrinutost zbog upornih nastojanja premijera Kosova Aljbina Kurtija da poništi do sada postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom.

To je pokazao, ističe Petković, i poslednjom izjavom da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, koja je za Srbe garant bezbednosti i individualnih i kolektivnih prava, rušeći tako sve preduslove za stvaranje normalne društvene klime i uslova za suživot na Kosovu i Metohiji. 

Takođe, navodi se u saopštenju, zabrinjava i poslednja u nizu spornih odluka prištinskih vlasti da se Azem Kurtaj, pripadnik tzv KBS-a koji je na Badnji dan ove godine ranio Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, brani sa slobode, što je prema Petkovićevim rečima svojevrsno ohrabrenje za ekstremiste i jasna poruka da pravda za Srbe na KiM ne postoji.

Direktor Kancelarije za KiM je upoznao japanskog ambasadora sa nasiljem i terorom koji režim Aljbina Kurtija svakodnevno sprovodi nad srpskim narodom u pokrajini, a na koje je Beograd skretao pažnju međunarodnoj zajednici, upozoravavši na moguće posledice, do kojih je na nesreću i došlo krajem septembra. 

U tom kontekstu direktor Petković je skrenuo pažnju na više od 430 etnički motivisanih incidenata, koji je Kurtijev režim sproveo nad Srbima. 

Petković je naglasio da je jedini krivac za trenutnu situaciju na severu KiM Aljbin Kurti, koji istrajava na provokacijama, jednostranim akcijama, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama prema Srbima, kao i na nelegitimnim akcijama njegovih "specijalnih falangi" koje ne mogu biti na severu ni po jednom sporazmu.

Beograd, kako je istakao direktor Kancelarije za KiM, želi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali tome treba da prethodi deeskalacija situacije na terenu, tako što će se pripadnici kosovske policije povući sa severa KiM, a Kfor u potpunosti preuzeti odgovornost za zaštitu Srba na tim prostorima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija