Aktuelno

Pripadnik KBS koji je na Badnji dan pucao na srpsku decu brani se sa slobode, Petković: Bezumna odluka

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

18/10/2023

-

11:15

Pripadnik KBS koji je na Badnji dan pucao na srpsku decu brani se sa slobode, Petković: Bezumna odluka
Pripadnik KBS koji je na Badnji dan pucao na srpsku decu brani se sa slobode, Petković: Bezumna odluka - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga Azem Kurtaj (33), koji je u januaru ranio dva mlada Srbina iz Gotovuše, odlukom suda u Uroševcu brani sa slobode.

Kako saznaje Tanjug, njegov predmet je u Apelacionom sudu gde se čak razmatra odbijanje optužnice.

Dvojica mladih Srba, rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su na Badnji dan u Gotovuši, kod Štrpca, kada je Kurtaj na njih pucao iz vozila u pokretu. On je na njih pucao iz pištolja dok su nosili Badnjak.

Podsetimo, Kosovska policija isto veče uhapsila je napadača na dečaka i mladića. Oni su tada saopštili da je na njih pucano bez povoda iz automobila u pokretu i oni su zbrinuti u Gračanici s prostrelnim ranama. Iz Kosovske policije saopštili su tada da su nakon hapšenja osumnjičenog za ovaj napad, pronašli i oduzeli i vatreno oružje (pištolj) kojim je, kako se sumnja, počinjeno krivično delo. Takođe, kao materijalni dokaz oduzeto je i putničko vozilo kojim se osumnjičeni kretao u trenutku kada je navodno pucao.

Petković: Očigledno da za prolivenu krv srpske dece niko neće odgovarati

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je "bezumnom odlukom" suda u Uroševcu, koji je pustio pripadnika KBS Kurtaja da se brani sa slobode nakon što je na Badnji dan pucao na srpsku decu, "ozvaničena Kurtijeva politika lova na Srbe i još jednom poručeno da Srbi na KiM ne mogu da se nadaju nikakvoj pravdi".

On navodi da je Kurtaj na Badnji dan u Gotovuši "zverski i hladnokrvno pucao u srpsku decu" i da je pušten da se brani sa slobode, a da Priština razmatra ukidanje optužnice.

"Očigledno da za prolivenu krv srpske dece niko neće odgovarati", naveo je Petković na društvenoj mreži X.

On je upitao šefa misije Euleksa Đovanija Pjetra Barbana, nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera i šefa Misije OEBS na KiM Majkla Davenporta da li životi srpske dece na KiM nemaju vrednost.

Petković je ocenio da je Kurti ovim potezom ohrabrio sve ekstremiste da postupe isto i istakao da, dok Srbi nevini stradaju po Kurtijevim kazamatima, "na slobodi su oni koji na rukama nose srpsku krv".

"Bezumnom odlukom suda u Uroševcu ozvaničena je Kurtijeva politika lova na Srbe i još jednom poručeno da Srbi na KiM ne mogu da se nadaju nikakvoj pravdi. Šta je sledeće, da se ekstremisti Kurtaju dodeli orden ili podigne spomenik?", upitao je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija