Politika

Uoči posete velike petorke: Šta donose Lajčak i izaslanici Beogradu i Prištini?

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

20/10/2023

-

07:01

Uoči posete velike petorke: Šta donose Lajčak i izaslanici Beogradu i Prištini?
Uoči posete velike petorke: Šta donose Lajčak i izaslanici Beogradu i Prištini? - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Tanjug/Sava Radovanović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika petorka sutra stiže u Beograd i Prištinu kako bi još jednom održali sastanak sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem i dogovorili nastavak dijaloga dve strane u Briselu. Prethodni put, velika petorka boravila je u Beogradu i Prištini početkom godine, kada je bilo reči o francusko-nemačkom planu dogovorenom u Ohridu, kada je predsednik Srbije rekao da je razgovor bio možda i najteži do sada. Ovog puta, poručuju sagovornici Euronews Srbija, nakon sukoba u Banjskoj, situacija se drastično promenila, te će cilj "velike petorke" biti pokušaj da se "oživi" dijalog, ili da se eventualno napravi nova strategija o toku pregovora. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa "petorkom" u 14 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Podsetimo da je u četvrtak Evropski parlament na plenarnoj sednici u Strazburu rezoluciju o poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, a osim što se u njoj Beograd i Priština pozivaju na deeskalaciju, u četvrtoj tački se Evropska komisija i Evropski savet pozivaju da preduzmu mere protiv srpske vlade ukoliko istraga otkrije da je srpska država direktno umešana u napad u Banjskoj ili u napad na severu Kosova u maju 2023. godine. 

Inače, u subotu u Beograd i Prištinu stiže specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak zajedno sa savetnicima za spoljnu politiku i bezbednost francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera Emanuelom Bonom, Jensom Pletnerom i Frančeskom Talom, kao i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Ovo je za Euronews Srbija potvrdio portparol EU Peter Stano i dodao da je svrha posete da se postigne konkretan napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji posle najnovijih dešavanja.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Prema rečima Stana, EU, njene države članice i SAD ostaju snažne pristalice normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i evropske budućnosti čitavog regiona.

"Imamo jasna očekivanja da će strane nastaviti proces normalizacije i ispuniti svoje obaveze bez odlaganja ili uslova", rekao je Stano.

Nakon prethodnog boravka "velike petorke" u Beogradu i Prištini, predsednik Srbije rekao je da se saglasio sa sagovornicima da zamrznuti konflikt nije rešenje i da je samo pitanje kada će neko da ga odmrzne i "kada će neodgovorni pojedinci da uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana".

"Kao predsednik Srbije danas sam nedvosmisleno bio suočen s problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo saglasili s predloženim planom. Po tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Lajčaka, da pomognu svima nama u prevazilaženju trubulencija na KiM i smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina i to je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć i razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije", naveo je tada Vučić posle sastanka sa petorkom.

Iako se očekuje sa jedna od glavnih tema bude ZSO, sagovornici Euronews Srbija ističu da svakako neće biti jedina, već će se na stolu naći i normalizacija i deeskalacija sukoba na severu Kosova. Ipak, poručuju da je ovo jedan od važnijih sastanaka i možda presudni momenat da se vidi kako i šta dalje u pregovorima Beograda i Prištine.

Popov: Situacija posle Banjske se drastično promenila

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, rekao je za Euronews Srbija da je posle svega što se izdešavalo definitivno došlo do prekida pregovaračkog procesa, i to onog dela koji se odnosi na francusko-nemački plan i sprovođenje ohridskog sporazuma.

"Mislim da je ovo sada poslednji momenat da oni vide šta dalje može da se uradi. Jer mislim da su toliko izgubili i kredibiliteta i vremena udarajući neke rokove, kao na primer, u Ohridu je dogovorena mapa puta koji su prioriteti i tako dalje. I sada će da vide konačno da li i na koji način sa aktuelnim sastavom ekipa iz Prištine i Beograda može da se nastavi dijalog, da li uopšte to vredi nastavljati na taj način ili se mora naći neki drugi", rekao je Popov.

Ujedno će se proceniti, kako je dodao, ukoliko ne bude kooperativnosti kod jedne i druge strane, koje poteze treba dalje vući. Kada je reč o Beogradu, rekao je Popov, videće se kakav imaju stav prema nama, jer je sve do Banjske upravo Beograd bio taj koji je bio kooperativan.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Popov je podsetio i da je u Ohridu kosovski premijer Aljbin Kurti poručio da je bio spreman da potpiše mapu puta dijaloga, dok Vučić nije, pa niko tada nije ni potpisao. Mada, kako je dodao, stručnjaci za međunarodno pravo su i tada isticali da je njihova usmena saglasnost jednaka kao da su potpisali.

Govoreći o trenutnoj poziciji Srbije, Popov ističe da se ona nakon Banjske promenila, te podsetio da komisija  koja je trebalo da istraži šta se tamo desilo nije završila posao, ali da je očigledno "da su tu Vučić i Kurti igrali dupli pas".

"I jedni i drugi su hteli celu stvar na neki način da sabotiraju, da odlaže jer Kurti ne može da pristane na Zajednicu srpskih opština koja je u ohridskom planu sprovođenja francusko-nemačkog plana i on je prema svojoj javnosti rekao da je samo jedna stvar oko koje se može pregovarati, a to je obostrano priznanje između Srbije i Kosova i da tek onda mogu da se otvaraju ova druga pitanja pa tek onda da se eventualno vidi šta sa ZSO", rekao je Popov.

Kaže da je Kurti pokazao da je "tvrd igrač", podsetio da su mu jednom već oborili vladu nakon što je uveo reciprocitet i sprečavao uvoz srpske robe, pa da je opet na narednim izborima izabran.

"Opet moraju da vide šta će sa njim. Ako je prva tačka ili jedna od ključnih tačaka kako i oni kažu organizovanje srpskih opština, odnosno ZSO, ma šta to značilo, pitanje je kako će to da sprovedu ako se Kurti i dalje inati i kaže da to neće da uradi. Dakle, oni moraju da naprave jedan presek stanja posle Banjske, posebno da sagledaju pozicije i jedne i druge strane i da vide šta je moguće dalje da učine", rekao je.

Dodaje da jednostavno nastavak pregovaračkog procesa, kao da se ništa nije desilo, nije moguće, te podseća kako je ranije Federika Mogerini organizovala čajanke utroje bez ikakvih rezultata.

Janjić: Neće se tolerisati da dijalog traje još 10 godina

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, komentarišući dolazak velike petorke u subotu u Beograd i Prištinu poručuje da se neće tolerisati da dijalog traje narednih 10 godina i da se stalno na pregovaračkom stolu vraća jedna ista tema, poput Zajednice srpskih opština, a da se ostale stvari urušavaju.

Kako kaže, cilj petorke biće da osigura normalizaciju, bezbednost i da se osigura da novih oružanih sukoba ne bude na severu Kosova.

"Ovo nije kraj procesa već početak koji može da se ubrza na proleće", rekao je Janjić.

Poručuje da dolaskom Lajčaka i izaslanika pokušava da se oživi proces dijaloga, koga već neko vreme nema. ZSO je, dodaje samo deo paketa neostvarenih preuzetih obaveza.

"Jasno je da je mandat velike petorke privremen, da su oni tu da vide šta može da se uradi, da se vidi kako će u budućnosti da funkcionišu odnosi između strana", rekao je Janjić za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija