Politika

Petković se sastao sa francuskim ambasadorom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2023

-

16:59

Petković se sastao sa francuskim ambasadorom
Petković se sastao sa francuskim ambasadorom - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković primio je danas ambasadora Republike Francuske u Republici Srbiji, NJ.E. Pjera Košara kome je preneo jasan stav Beograda da se zalaže za dijalog kao jedini put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju trajnog mira, ali da put ka smirivanju tenzija vodi preko Prištine koja mora da ispuni svoj deo obaveza i deeskalira situaciju na severu KiM.

To podrazumeva, ukazao je Petković, da specijalne jedinice na severu pokrajine moraju da se povuku i da veću ulogu u zaštiti Srba preuzme misija Kfora, kao i da Priština što pre omogući nesmetano održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu KiM što je jedan od ključnih zahteva i zemalja EU od 3. juna, a koji je nedavno uputila i Srpska lista.

Umesto toga, Aljbin Kurti svim administrativnim zamkama i zloupotrebama pokušava da odloži i izbegne održavanje izbora i time dodatno na vlasti zadrži svoje nelegitimne gradonačelnike u čisto srpskim sredinama, dok svoje specijalne policijske jedinice koristi kao oruđe za teror nad nedužnim srpskim narodom, naveo je Petković.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je višegodišnji teror Aljbina Kurtija nad Srbima na severu KiM koji se svakodnevno pojačava doveo do tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra koje Beograd ni na koji način niti je želeo niti je podržao, što je jasno više puta istakao i sam predsednik Aleksandar Vučić.

Beograd očekuje od međunarodnih predstavnika da uvide i spreče akcije kojima Kurti podriva mir na ovim prostorima i ruši sve sporazume postignute u dijalogu u Briselu, odbijajući pre svega da formira Zajednicu srpskih opština, onako kako je ona dogovorena još 2013. i 2015. godine. Umesto toga, Kurti svakodnevno svojim izjavama pokazuje da nema nameru da ispuni do sada preuzete obaveze i svakodnevnom zapaljivom retorikom napada Beograd i Srbe sa KiM, umesto da radi na deeskalaciji.

Komentari (0)

Srbija