Politika

Beriša: Rezolucija Evropskog parlamenta predstavlja direktan pritisak na Beograd

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

09:38

Beriša: Rezolucija Evropskog parlamenta predstavlja direktan pritisak na Beograd
Beriša: Rezolucija Evropskog parlamenta predstavlja direktan pritisak na Beograd - Copyright Prinstscreen YouTube/kanal9tvns

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izjavio je da se iz sadržaja rezolucije, koju je Evropski parlament izglasao o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, može videti direktan pritisak na Beograd da promeni svoj odnos u pregovorima između Prištine, kako bi se postigao krajnji efekat u smislu formiranja Zajednice srpskih opština.

"To možemo da vidimo i iz izjave predsednika skupštine Kosova Konjufce, koji kaže da su razgovori i pregovori stali i da nema smisla da se više vode, dok se ne donese neka obavezujuća situacija prema Beogradu i reši pitanje Banjske", rekao je on za Tanjug.

Smatra da sukob u selu Banjska u ovom trenutku predstavlja problem za Beograd, ali napominje da se ne može reći da Beograd ništa ne preduzima jer je počeo sudski postupak protiv Milana Radoičića, koji je priznao da je sam organizovao akciju u Banjskoj.

Na pitanje koje će zahteve "velika petorka" postaviti Beogradu i Prištini, Beriša je rekao da se od Prištine zahtevaju izbori koji se moraju organizovati onako kako se traži od strane EU, a ne kao što to predviđa uredba prištinske vlade Aljbina Kurtija, kao i brz početak rada na formiranju ZSO.

"Oni to sigurno neće raditi jer smo videli da je Vjosa Osmani okrenula drugačiji tok formiranja ZSO prema Americi, što ukazuje na činjenicu da oni neće uraditi ništa ukoliko Amerikanci ne daju instrukciju kako će to da se završi", ocenio je on.

Kada je reč o zahtevima "velike petorke" za Beograd, Beriša navodi da se od Beograda traži da se osudi akcija u Banjskoj, što je, napominje on, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah to veče i uradio kada je rekao da osuđuje tu akciju i izrazio saučešće porodici poginulog policajca.

Komentari (0)

Srbija