Politika

Selaković: Obeležavajući Dan oslobođenja, Srbija potvrđuje da je na pravoj strani

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

13:07

Selaković: Obeležavajući Dan oslobođenja, Srbija potvrđuje da je na pravoj strani
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je povodom obeležavanja 79. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, rekao da Srbija kroz obeležavanje ovog dana potvrđuje svoju istorijsku opredeljenost da bude na pravoj strani koja se bori protiv nepravde.

"Mi ovim potvrđujemo istorijsku opredeljenost srpskog naroda za antifašizam i antinacizam, jer su upravo ta dva zla, nacizam i fašizam, u toku 20. veka našem narodu, kao i mnogim drugim narodima Evrope i sveta, naneli do tada neviđena zla", izjavio je Selaković.

Prema njegovim rečima, potrebno je setiti se onoga što je bilo obeležije stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kompleksa koncentracionih logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Setiti se stotina hiljada žrtava koje je ta fabrika smrti odnela i shvatiti koliko je to zlo bilo veliko i koliko je ovaj današnji dan važan kao jedan od ključnih međaša u istoriji", ukazao je Selaković.

Selaković je dodao da se na današnji dan sećamo boraca Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije koji su oslobodili Beograd nakon četiri godine represije.

On je naveo da je Vlada Srbije danas donela odluke o formiranju upravljačkog odbora i odbora koji izvršava odluke upravljačkog odbora za izgradnju memorijalnog centra Jasenovac u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj i u Beogradu.

"Baštineći i negujući tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, među kojima svakako jesu i oslobodilačke tradicije vezane za Drugi svetski rat, Vlada Republike Srbije, njen odbor za negovanje tradicije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja samo čine ono što je važno za negovanje kulture sećanja", istakao je Selaković.

Vence na Groblju osblobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu položili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda i predstavnici ambasada Ruske Federacije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

Komentari (0)

Srbija