Politika

Vučević: Brnabić na sednici SB UN upoznala svet sa stvarnom situacijom na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

11:22

Vučević: Brnabić na sednici SB UN upoznala svet sa stvarnom situacijom na KiM
Vučević: Brnabić na sednici SB UN upoznala svet sa stvarnom situacijom na KiM - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je značajno što je premijerka Srbije Ana Brnabić na sednici Saveta bezbednosti UN upoznala svetsku javnost i to telo sa stvarnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

Vučević je rekao da je značajno što je Srbija "iskoristila" sednicu Saveta bezbednosti UN da upozna svet i predstavnike najvažnijih država u svetu sa činjenicama u vezi sa situacijom na KiM. Dodao je da je Brnabićeva precizno iznela šta se sve dešava na terenu na tom prostoru i da je ključna poruka iz njenog govora ta da na KiM traje kampanja tihog etničkog čišćenja Srba. Vučević je za TV Prva naveo je sve što se čulo nakon sednice SB UN očekivano i da je moglo da se očekuje da nijedna država dramatično ne promeni poziciju po pitanju KiM.

"Moglo je da se očekuje da ostanu pri svom stavu države koje su priznale takozvanu kosovsku nezavisnost ili one koje ne priznaju i poštuju međunarodno javno pravo", rekao je on.

Naveo je da je dobro što je Brnabićeva bila u prilici da iznese sve činjenice, i dodao da ne misli da će to nešto značajno promeniti, ali da to ne znači da se ne treba boriti i govoriti o tome.

"Mi moramo da iskoristimo svaku šansu i ne treba niko da ima utisak razočaranosti zato što posle izlaganja premijerke neka super sila nije promenila odnos po pitanju KiM", rekao je on.

"Kurtiju meta Srbija i svako ko je na poziciji odbrane KiM"

Vučević je rekao da je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju meta Srbija, kao i da svako ko je na pozicijama odbrane države po pitanju KiM za njega postaje legitamna meta.

Na pitanje da li ga je iznenadilo što ga je Kurti stavio u prvi plan kao "vođu klana" iz Novog Sada, Vučević je rekao da svako ko ima nešto čvršću poziciju ili ko je na pozicijama jasnije odbrane države po pitanju KiM za njega postaje legitamna meta.

"Toliko je besmisleno sve što je rekao, ali ja sam možda malo grublje odgovorio. Zaista mislim da je on ključni problem svih problema i on je tiranin koji sprovodi teror nad KiM", rekao je Vučević.

Ponovio je da je u Prištini centar narkokartela i svih kriminalnih grupa i dodao da Kurti sprovodi sve ono o čemu je premijerka Srbije Ana Brnabić na sednici Saveta bezbednosti UN govorila.

"Imate sve vreme narativ Kurtija da su kriminalni klanovi baš u zajednicama gde Srbi žive na KiM. E baš su tu skoncentrisane sve kriminalne aktivnosti i klanovi koje oni kao neka kvazi država imaju pravo da sankcionišu ili bore protiv toga", rekao je on.

Dodao je da nažalost taj narativ prihvata i deo političke scene u centralnoj Srbiji i tako podržavaju Kurtija da govori na taj način.

"Nažalost taj narativ prihvata i deo političke scene u centralnoj Srbiji ovde u Beogradu i tako podržavaju Kurtija da može da kaže - 'pa ne govorim to samo ja, to govore i predstavnici nekih srpskih političkih stranaka' i time mu se daje neki legitimitet", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija