Politika

Milan Krstić: Premijerka Brnabić u UN poslala jasne poruke i Zapadu i Istoku

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2023

-

14:56

Milan Krstić: Premijerka Brnabić u UN poslala jasne poruke i Zapadu i Istoku
Milan Krstić: Premijerka Brnabić u UN poslala jasne poruke i Zapadu i Istoku - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić ocenio je danas za Tanjug da je predsednica vlade Ana Brnabić, tokom govora pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, poslala jasne poruke i zapadnom i istočnom javnom mnjenju o stanju na Kosovu i Metohiji.

Kako kaže, Brnabić je poslala tri ključne poruke.Prva poruka jeste da je na terenu trenutno stanje etničkog čišćenja Srba na Kosovu, da su bezbednosni, ekonomski i socijalni uslovi takvi da dovode do iseljavanja Srba i sprečavanja povratka onih koji su se ranije iselili.

"Druga poruka je da za sve ono što se dogodilo u Banjskoj postoji dublji uzrok, a to je ponašanje prištinske administracije. Uprkos tome, Beograd želi da istraži sve elemente toga što se dogodilo, da kazni počinioce, odnosno da faktički ukaže i ponudi dokaze koji pokazuju da Beograd ne stoji iza te akcije", rekao je Krstić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, treća poruka jeste da je potrebno nastaviti sa dijalogom, ali da očekuje od Prištine da sprovede ono što je obećala još 2013. i 2015. u kontekstu Zajednice srpskih opština.

"Možda najvažnija poruka u tom trećem domenu jeste zapravo da je Beograd spreman za učešće Srba na severu Kosova na vanrednim lokalnim izborima. To je poruka koju smo imali priliku da čujemo već pre desetak dana od strane Srpske liste, a sada je ona rečena i na Ist Riveru, na najznačajnijem međunarodnom forumu", naveo je Krstić.

Kako je istakao, Beograd i Priština su drugačije koncipirali iznošenje svojih argumenata.

Krstić smatra da se prištinska strana fokusirala isključivo na ono što se dešavalo u Banjskoj i imala cilj da to prikaže kao terorizam i dovede u širi kontekst onoga što oni vide kao borbu demokratije protiv navodne autokratije.

Prema njegovoj oceni, to je bio širi narativ na koji je Priština "pucala" i zapravo se vidi da se tu obraća samo zapadnim javnim mnjenjima.

"Premijerka Brnabić je u svom obraćanju targetirala i zapadna i istočna javna mjenja, odnosno odlučioce koji su tu sedeli, dakle one koji predstavljaju Kinu i Rusiju, ali i one koji predstavljaju Francusku, Britaniju, Sjedinjene Države i  nestalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Krstić.

Kako kaže, poruke premijerke Srbije su hronološki i konceptualno bile dobro postavljene i poslata je jasna poruka u vezi sa događajima na Kosovu i Metohniji i tamošnjim stanjem.

 

Komentari (0)

Srbija