Politika

Kosovska vlada: Kurti bio spreman da potpiše sporazum, Vučić tražio da se prihvati i dodatni papir

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

21:19

Kosovska vlada: Kurti bio spreman da potpiše sporazum, Vučić tražio da se prihvati i dodatni papir
Kosovska vlada: Kurti bio spreman da potpiše sporazum, Vučić tražio da se prihvati i dodatni papir - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Kosovo je prihvatilo Osnovni sporazum koji je predložila EU od 27. februara 2023. godine i Ohridski aneks za implementaciju od 18. marta 2023. i ti usaglašeni dokumenti su zajednički uspeh uz Evropsku unijom, a sporazume treba implementirati u njihovoj celini, bezuslovovno i bez zakašnjenja, saopštila je kosovska vlada posle današnjih razgovora premijera Aljbina Kurtija u Briselu.

Na kraju sastanka sa evropskim zvaničnicima, premijer Aljbin Kurti je rekao da "prihvatanje podrazumeva potpis, a samo potpis podrazumeva prihvatanje i garantuje implementaciju".

Kurti je podsetio da je bio spreman da potpiše dokument u Briselu 27. februara 2023. godine, u Ohridu 18. marta 2023. i večeras, ističući da je upravo Samit Evropskog saveta u Briselu pravi događaj za potpisivanje osnovnog sporazum, uključujući i nacrt koji su ponudile EU i SAD za primenu člana 7, u vezi sa članom 10, osnovnog sporazuma.

"Uprkos ovako širokogrudoj ponudi premijera Kurtija, predsednik Srbije Vučić je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom, i tražio da se prihvati i dodatni papir kojim se praktično poništivaju tri principa Osnovnog sporazuma, Aneksa za implementaciju i Nacrta koji su pet emisara predložili 21. oktobra 2023. godine", navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerkom Italije, Đorđom Meloni, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, kao i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Kurti je zahvalio svima na njihovom doprinosu i angažmanu ka miru, normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Kako se navodi, "Kurti je istakao da mu je nakon napada 24. septembra u Banjskoj prioritet bezbednost na Kosovu, a posebno bezbednost granice sa Srbijom i naveo da su Srbiji potrebne sankcije i kazna, da se ovo ne bi ponovilo".

"Istraga nad terorističkom i paramilitarnom grupom sponzorisanom od strane Srbije, treba pokazati tačno šta je ko napravio u izvršenju ovog akta agresije, dok u međuvremenu nema dileme kod međunarodnog faktora u vezi sa krivcem", piše u saopštenju.

On je rekao, kako se navodi, da bi Milan Radoičić i ostali odgovorni trebalo da budu izručeni Kosovu gde bi, dodaje se, imali pravedno i pravično suđenje.

Kurti je rekao da Kosovo "zaslužuje status zemlje kandidata za EU, a samim tim i to da pet preostalih država Evropske unije priznaju Kosovo, dok se sigurnost granice Kosova podiže putem Partnerstva za mir sa NATO-om u smeru učlanjenja Kosova u tu alijansu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija