Politika

Vučić posle sastanaka u Briselu: Papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgovora, suština nije u potpisima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2023

-

14:11

Vučić posle sastanaka u Briselu: Papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgovora, suština nije u potpisima
Vučić posle sastanaka u Briselu: Papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgovora, suština nije u potpisima - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti danas su se u Briselu odvojeno sastali sa zvaničnicima Nemačke, Francuske i Italije, kao i sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom i šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom. Prethodnog vikenda su predstavnici "velike petorke" boravili u Beogradu i Prištini, gde su razgovarali sa Vučićem i Kurtijem, i koji su dvojici lidera predali papir o planu za formiranje Zajednice srpskih optšina.

Aleksandar Vučić je rekao da se papir koji je 21. oktobra u Beograd donela velika petorka odnosi na formiranje ZSO i ocenio je da je on solidna osnova za nastavak razgovora kao i da je Beograd spreman da radi na njemu i da se odmah ide u primenu.

On je novinarima posle razgovora sa evropskim zvaničnicima u Briselu rekao da Beograd ne može da prihvati nezavisnost Kosova i članstvo u UN.

"Papir se odnosi isključivo na formiranje Zajednice srpskih opština. Ja ne mogu da govorim o detaljima jer nije dogovoreno da govorim o detaljima. Vidite, veoma smo se korektno držali i nigde nije procurio ni jedan detalj, niti bilo šta iz papira jer je takav dogovor", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li se papir od 21. oktobra odnosi na ZSO.

Mi smo potpuno spremni za formiranje ZSO i u skladu sa predlozima koje smo dobili, dodao je Vučić.

"Međutim, čini mi se da je svima danas jasno, bez obzira na sve trikove poput onih koje puštaju vlasti iz Prištine u svojim medijima 'da je Vučić odbio da potpiše', a suština nije u bilo kakvim potpisima, već je pitanje sprovođenja onoga što je nekada potpisano ili dogovoreno", naveo je Vučić.

Naglasio je da u svakom slučaju mi želimo mir u celom regionu.

"I nastavićemo da se ponašamo odogovorno i uveren sam da ćemo morati da postignemo napredak ili će u Evropi svima biti potpuno jasno ko koči napredak", naglasio je Vučić.

Tanjug/STR

 

Dešavanja u Briselu mogli ste da pratite uživo u našem blogu:

21.20 "KFOR i NATO ne mogu da podržavaju formiranje vojske Kosova"

Nije problem da KFOR i NATO prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika, to je u skladu sa Rezolucijom 1244, ali ne mogu da podržavaju stvaranje vojske Kosova jer to nije u skladu sa pomenutom rezolucijom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

21.00 "Nije bilo pitanje o potpisivanju ili nepotpisivanju"

Kako je rekao Vučić, nije bilo pitanja o potpisivanju ili nepotpisivanju bilo čega. Potpisali smo Briselski sporazum i to je potpisano od obeju strana i od teće strane, podsetio je Vučić.

"Daćemo sve od sebe da pokažemo svetu kako se ponaša ozbiljno i ko zaslužuje poverenje međunarodne zajednice", istakao je Vučić.

20.49 Vučić: Niko u Briselu nije pominjao sankcije

Kako je rekao Vučić, niko u Briselu nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji.

"Čuo sam da ih je neko drugi pominjao, ja nikada nisam rekao da bi Prištini ili bilo kome trebalo uvesti sankcije, kada se donose sankcije ulazi se u lošu atmosferu", rekao je.

20.37 Vučić: Papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgovora

U razgovorima u Briselu govorili smo o svim temama i sprazumima, jasno sam rekao da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN niti nezavisnost Kosova, ali da smo spremni da ispunjavamo dogovoreno, papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgovora u budućnosti, rekao je Vučić nakon sastanka.

Vučić kaže da se na sastancima govorilo o svim ključnim temama - od deeskalacije do primene sporazuma koji su ili potpisani ili dogovoreni u prošlosti.

"Uvek smo samo jednu stvar isticali, uvek smo ponavljali da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN, niti nezavisnost Kosova. Papir koji smo pirmili u Beogradu 21. oktobra smo izrazili uverenje da je to dobra osnova za nastavak rada u budućnosti, jedinu tu rezervu tiče se članstva kosova u UN, nezavisnosti Kosova", rekao je Vučić nakon sastanka.

Kako je rekao, Beograd je u potpunosti spreman na formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa predlozima koje smo dobili.

"Za papir od 21. otkobra smo rekli da smo spremni da prihvatimo i da idemo u primenu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, taj papir seodnosi isključivo na formiranje Zajedice srpskih opština.

"Ja ne mogu da govorim o detaljima jer nije dogovoreno da govorimo o detaljima. Kao što vidite, veoma smo se korektno držali toga i nigde nije procureo nijedan detalj", rekao je Vučić.

20.35 Oglasila se kosovska vlada

Kosovska vlada saopštila je da je Kurti ponovio da je spreman da potpiše Osnovni sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da druga strana nije želela da stavi potpis.

"Predsednik Srbije Vučić je odbio da potpiše sporazum sa Kosovom i tražio je da se prihvati propratno pismo, kojim se praktično poništavaju tri principa Osnovnog sporazuma, Aneksa o primeni, kao i nacrta koji je pet emisara predložilo 21. oktobra", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "samo potpis znači prihvatanje i garantuje sprovođenje".

Opširnije u posebnoj vesti. 

20.13 Očekuje se Vučićevo obraćanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi uskoro da se obrati medijima u Briselu nakon sastanaka odražanih sa evropskim zvaničnicima.

19.47 Maratonski sastanci u Briselu

Sastanci o Kosovu i Metohiji u Briselu, na kojima učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ušli su u šesti sat. I dalje traju razgovori u različitim formatima i još nema informacija kada bi mogao da se očekuje da oni budu završeni.

18.34 Drecun: Ne verujem da će danas u Briselu doći do nekog dogovora

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da ne veruje da je na današnjim razgovorima u Briselu došlo do bilo kakvog dogovora.

"Odvojeni sastanci evropskih lidera sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom prištinskih privremenih institucija Aljbinom Kurtijem mi govore da nije postignut nikakav dogovor i da se traži rešenje za priblizavanje stavova dve strane, da se traži mogućnost da se ostvari nekakav napredak. Da se dogovori nastavak dijaloga i implementacija nekakvog sporazuma, a za nas je to samo predlog sporuzuma", rekao je Drecun Tanjugu.

18.11 Razgovori i dalje traju, ne zna se u kom formatu

Kosovski premijer Aljbin Kurti vratio se na sastanke sa liderima Evropske unije u Briselu, a, kako javlja prištinska Koha, u toku je njegov razgovor sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Dopisnica Euronews Srbija javlja da razgovori dalje trju, ali da se ne zna u kom formatu.

Euronews

17.30 Mišel: Od suštinskog značaja da dođe do deeskalacije na KiM

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je da je od suštinskog značaja da dođe do deeskalacije na Kosovu i Metohije.

”Sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i EU kolegama sastao sam se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a potom i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je od suštinskog značaja”, napisao je Mišel na društvenoj mreži X (Tviter).

Naveo je da očekuje od Evropske komisije da dalje diskutuje o ovoj temi.

17.11 Meloni: Beograd i Prištia da preduzmu korake u vezi sa sprovođenjem potpisanih sporazuma

Premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je da Beograd i Priština treba da preduzmu korake u vezi sa sprovođenjem potpisanih sporazuma.

"Pokušavamo da pronađemo rešenje. Zamolili smo obojicu lidera da preduzmu korake u sprovođenju potpisanih sporazuma”, rekla je Meloni novinarima u Briselu nakon odvojenih sastanaka.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

16.47 Borelj: Jedino rešenje je kroz dijalog

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da jedino rešenje može da se nađe kroz dijalog Beograda i Prištine.

On je rekao novinarima, nakon dolaska na samit Evropskog saveta, da će možda napustiti taj sastanak i vratiti se na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

"Možda ću opet da napustim sastanak i sednem sa liderima Kosova i Srbije kako bi pokušali da nađemo rešenje u okviru dijaloga. Nema rešenja bez dijaloga radi normalizacije odnosa", rekao je Borelj.

On je dodao i da će fokus samita ES biti dešavanja u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

16.33 Kurti se vratio u zgradu

Kosovski premiejr Aljbin Kurti se vratio u zgradu gde su održani sastanci, javlja dopisnica Euronews Srbija. 

Printskrin/Euronews Srbija

 

16.25 Rama pohvalio Kurtija zbog prihvatanja predloga za deblokadu ZSO

Albanski premijer Edi Rama oglasio se na Tviteru gde je napisao da pohvaljuje Aljbina Kurtija "zbog prihvatanja evropskog predloga da se odlučno napreduje ka rešenju za deblokadu pitanja ZSO kroz instrumente samoupravljanja kao okvir za dolazeće pregovore". 

16.21 Vučić se sastao posebno sa Boreljom i Lajčakom

Euronews Srbija saznaje iz diplomatskih izvora da se Vučić, posle sastanka sa liderima evropskih zemalja sastao sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Dopisnica Euronews Srbija je videla Borelja kako napušta zgradu.

15.51 Fotografije sa sastanka Vučića sa evropskim liderima

15.38 Još nema izjava za medije posle sastanaka

Sastanci završeni pre tridesetak minuta, ali još se niko od učesnika nije obratio novinarima. 

15.10 Završen i sastanak evropskih lidera s Aleksandrom Vučićem

Dopisnica Euronews Srbija iz Brisela javlja da je završen sastanak Vučića sa evropskim liderima. Očekuju se izjave za novinare. 

15.00 Milivojević: Srbija traba pažljivo da pristupi daljim pregovorima 

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je ranije za Euronews Srbija da nije iznenađen stavovima međunarodne zajednice kada je u pitanju Kosovo. Kako dodaje, suština je da ukoliko bi evropski zvaničnici zaista želeli da deblokiraju dijalog onda je neophodno da se, kako kaže, EU vrati na statusno neutralnu poziciju. 

"Posle posete velike petorke bilo je očekivano će oni insistirati na evropskom planu. Za njih evropski plan (Ohridski sporazum) nema alternativu. Očigledno je da će težište biti na tome, ali i vraćanje dijalogu uz pritisak na Prištinu da ispuni one delove Briselskog sporazuma koje nije ispunila. To je platforma sa koje će nastupati", rekao je.  

Milivojević smatra da Srbija treba pažljivo da pristupi daljim pregovorima, da insistira na Briselskom sporazumu i da Ohridski, poznatiji i kao evropski, prihvati ali ne u celosti. 

14.50 Kurti nije davao izjave za medije ispred zgrade u kojoj je održan sastanak

Kosovski premijer Aljbin Kurti napustio je zgradu u kojoj je bio na sastanku sa evropskim zvaničnicima i nije davao izjave za novinare, javlja reporterka Euronews Srbija. 

Euronews Srbija/Printskrin

 

14.49 Pavković za Euronews Srbija: EU će poručiti Vučiću i Kurtiju da očekuje da se vrate ispunjavanju dosadašnjih obaveza

Miloš Pavković iz Centra za evropske politike rekao je za Euronews Srbija da će zvaničnici u Briselu Vučiću i Kurtiju poručiti da EU od njih očekuje da se vrate ispunjavanju dosadašnjih obaveza i da počnu da rade na deeskalaciji.

"I na prethodnom sastanku na visokom političkom nivou u septembru ovo je isti bio zahtev. Prosto nismo uspeli da dođemo ni do deeskalacije, nego smo zapravo doživeli još veću eskalaciju sa Banjskom. Bilo je neophodno da se sada uključe predstavnici zemalja Kvinte, 'velika petorka', koja je dolazila u Beograd i Prištinu, ne bi li izvršila jači diplomatski pritisak na obe strane", rekao je Pavković za Euronews Srbija.

Ono što je ključno za pitanje deeskalacije i što je neophodno, kako je dodao, jeste da se krene u implementaciju sporazuma, dogovorenog u Briselu i Ohridu u februaru i martu, ali i svih prethodnih obaveza i prethodnih sporazuma koji su rezultat dijaloga koji traje više od 10 godina. 

"Definitivno je neophodno ponovo ući u jednu novu fazu i pregovora i implementacije sa mnogo više poverenja između strana i mnogo kredibilnijim obavezama i političkom voljom strana da zaista u normalizaciju i uđu. Ono što smo do sada imali prethodnih nekoliko godina, a možda i više je da nije postojala politička volja za implementaciju obaveza i da se u proces normalizacije uđe i dovrši", naveo je. 

Euronews

14.40 Vučić stigao na sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je na sastanak sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i sa predstavnicima Evropske unije. 

14.36 Završen sastanak lidera EU i Kurtija

Sastanak evropskih lidera sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem je gotov, javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela. 

14.33 Lajčak: Ne pregovara se više po principu "uzmi ili ostavi"

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanja novinara, izjavio je pre početka sastanaka u Briselu da se više ne pregovara na način "uzmi ili ostavi". Kako je dodao, ovo mora da bude pomirenje između dve strane u kome im EU pomaže, prenosi Reporteri.

Lajčak je rekao i da ima velika očekivnja od dnašnjih sastanaka. "Imam velika očekivanja, idemo napred”, rekao je on na pitanje Kanala 10.

Istakao je i da se čeka implementacija sporazuma.

14.20 Pogledajte izveštaj dopisnice Euronews Srbija uoči sastanaka u Briselu

Euronews

14.10 Očekuje se da počnu odvojeni sastanci Kurtija i Vučića sa evropskim zvaničnicima

Učesnici polako pristižu na današnje sastanke, javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela. U zgradu gde se održavaju susreti je stigao specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a potom i visoki predstavnik Žozep Borelj. 

Prema nezvaničnim informacijama, prvo bi sa evopskim političarima trebalo da razgovara Aljbin Kurti, a tarim Aleksandar Vučić. 

Euronews Srbija/Printskrin

 

13.45 Sastanci se održavaju na marginama samita Evropskog saveta

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je juče da EU očekuje od Beograda i Prištine da se momentalno i bezuslovno ponovo angažuju u dijalogu, počnu da rade na deeskalaciji i da se momentalno i bezuslovno vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga. On je na konferenciji za medije ponovio da u Briselu neće biti održan dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, već zasebni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa odabranim evropskim liderima. 

"Platforma sastanaka je o nedavnoj poseti Lajčaka Beogradu i Prištini za vreme proteklog vikenda zajedno sa izaslanicima i savetnicima Italije, Francuske, Nemačke i specijalnim izaslanikom SAD. Lideri Beograda i Prištine predsednik Vučić i Aljbin Kurti pozvani su u Brisel na zasebne razgovore sa evropskim liderima. Neću sada zalaziti u logističke detalje, ali ideja je održati ove sastanke na marginama samita Evropskog saveta u znak podrške povratku dijalogu, jer je to glavna poruka Evropske unije", rekao je Stano.

13.40 Vučić: Svima je jasno ko neće dijalog 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je situaicja za Srbiju drastičo otežana posle Banjske.

"Dočekali su je kao dar sa neba i Albanci i međunarodni faktor, kao i neki u zemlji", rekao je Vučić.

Istakao je, međutim, da, i da nije bilo Banjske, tražio bi se način kako da se Srbija privoli da de fakto ili de jure prizna tzv. nezavisno Kosovo. Uoči odlaska na razgovore u Brisel, Vučić je rekao da je iz Prištine poslata poruka da ZSO uopšte nije tema. 

"Ja ne znam šta će onda da bude tema", rekao je Vučić i istakao da je svima jasno ko neće dijalog.

Međutim, dodao je da će se koristiti Banjska i sve ostalo kako bi se Srbiji nešto prebacilo.

"Ali ne mislim da evropski lideri mogu da budu slepi i gluvi da Kurti sakrije činjenicu da nikada neće formirati ZSO", rekao je Vučić.

Printscreen/RTS

 

13.30 Sastanci u Briselu posle diplomatske ofanzive "velike petorke"

Podsetimo, prethodnog vikenda, predstavnici "velike petorke" boravili su u Beogradu i Prištini i razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je nakon posete saopštio je da je "velika petorka" tokom posete Beogradu i Prištini izrazila očekivanje da dve strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga i naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova.

Dodao je da je tema bila i bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije i ponovio da su članovi "velike petorke" poručili Vučiću i Kurtiju da događaji od 24. septembra predstavljaju "jasnu eskalaciju bez presedana“, što pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije. 

Komentari (0)

Srbija