Politika

Kosovska policija tvrdi da gradnja policijske stanice nije vid pritiska na Srbe

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2023

-

19:03

Kosovska policija tvrdi da gradnja policijske stanice nije vid pritiska na Srbe
Kosovska policija tvrdi da gradnja policijske stanice nije vid pritiska na Srbe - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija tvrdi da nije tačno saopštenje Srpske liste da je izgradnja nove policijske stanice u Zubinom Potoku usmerena na vršenje pritiska na Srbe na severu Kosova i Metohije, već da će, kako se navodi, nova stanica pružati usluge građanima na tom području.

Policija je saopštila da je sadašnji objekat policijske stanice u Zubinom Potoku, kako tvrde, privatan i da navodno ne ispunjava uslove za pružanje usluga, objavila je Koha.

Policija je takođe objavila sve proceduralne i pravne korake koje je preduzela u vezi sa izdavanjem građevinske dozvole prošle sedmice.

Srpska lista (SL) je prethodno danas saopštila da je najava gradnje policijske stanice u blizini osnovne škole i vrtića u Zubinom Potoku, uz protivpravno oduzimanje zemljišta od obrazovnih institucija, za smeštaj jednonacionalne policije koju srpski narod ne doživljava kao deo zajednice, izazvala nezadovoljstvo građana na severu KiM, a posebno opštine Zubin Potok i da predstavlja primer institucionalnog pritiska Prištine prema srpskom narodu.

"Previše je primera represije i prebijanja građana u opštini Zubin Potok od strane pripadnika kosovske policije, i zbog toga je takav potez očekivano izazvao uznemirenje građana", navodi SL.

U saopštenju se ističe da ta odluka ima za cilj stvaranje dodatnih tenzija i eskalacije situacije na severu KiM, čime kosovski premijer Aljbin Kurti ignoriše pozive međunarodne zajednice za deeskalaciju i primenu sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Podsećamo javnost da Kurtijev režim iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice, jer takva odluka nikada nije dostavljena lokalnoj samoupravi, niti je od tadašnjeg rukovodstva zatražena saglasnost, niti odgovarajuće dozvole za izgradnju takvog objekta", ukazala je SL.

SL je apelovala na međunarodne predstavnike da obuzdaju Kurtija i spreče eskalaciju situacije na terenu i nastavak militarizacije srpskih opština.

"Sever Kosova i Metohije izgradnjom parapolicijskih baza od strane Prištine, sve više liči na zatvor na otvorenom ili Severnu Koreju, nego na evropska sela i gradove. Institucionalni pritisak koji Kurti vrši nad našim građanima, pa i nad decom je prevršio svaku meru i oni moraju hitno da reaguju. Isto tako zahtevamo reakciju i Euleksa i KFOR-a koji su odgovorni za bezbednost svih građana, ali i verujemo svesni da ovaj potez nije korak u pravom smeru u smislu deeskalacije situacije", poručuje SL.

Komentari (0)

Srbija