Politika

Američka vojska počela da kupuje morsku hranu od Japana

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

09:21

Američka vojska počela da kupuje morsku hranu od Japana
AP/Shakh Aivazov - Copyright AP/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države počele su prvi put da kupuju japansku morsku hranu kako bi snabdela svoju vojsku koja se nalazi u toj zemlji, dok je Kina ranije zabranila kupovinu morskih plodova nakon što je Tokio otpustio u okean vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukušime.

Otkrivajući ovu američku inicijativu, ambasador SAD u Japanu Ram Emanuel rekao je za Rojters da bi Vašington trebalo šire da razmotri kako bi to moglo pomoći da se nadoknadi kineska zabrana, za koju je rekao da je deo njenih "ekonomskih ratova".

Kina, nekad najveći kupac japanske morske hrane, kaže da je zabrana uvedena zbog bezbednosnih razloga. Nadzorno telo Ujedinjenih nacija garantovalo je za bezbednost ispuštene vode iz cunamijem oštećene Fukušime, koje je počelo u avgustu.

"Biće to dugotrajan ugovor između američkih oružanih snaga i ribarnica ovde u Japanu", kazao je ambasador.

Prva kupovina uključuje samo kupovinu jedne tone jakobove kapice, samo malog dela od 100.000 tona koliko je Japan izvozio u Kinu svake godine. Emanuel je rekao da će se kupovina, koja će hraniti vojnike u kasarnama i na vojnim brodovima, a prodavaće se i u prodavnicama i restoranima u vojnim bazama, povećavati vremenom na sve vrste morskih plodova.

Američka vlada nije ranije kupovala lokalnu morsku hranu u Japanu, dodao je Emanuel.

Komentari (0)

Srbija