Politika

Ursula fon der Lajen u poseti Beogradu: Proširenje na vrhu agende EU, želimo da se Srbija pridruži

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

13:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nedugo potom njih dvoje su održali tet-a-tet i sastanak sa delegacijama u Palati "Srbija", a potom i konferenciju za medije.

Vučić je tokom konferencije za medije rekao da su imali "dobre razgovore" koji će se nastaviti u toku dana.

"Dolazak predsednika Evropske komisije je od ogromnog značaja za Srbiju", rekao je Vučić i podsetio zašto je EU glavni ekonomski partner Republike Srbije - "EU kao najznačajniji ekonomski partner znači život građanima Srbije, iz EU dolaze najveći investitori, ukupna vrednost naše trgovinske razmene je 58,5 posto"

Vučić je dodao da Srbiju očekuje i značajna finansijska podrška ukoliko se budemo držali svojih obaveza.

"Jedna trećina biće odvojena za budžet, a ostalo po ustavljenim šemama programa i ciljeva. To nije mali novac", rekao je on.

Naglasio je da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti, da zna svoje obaveze i ispunjava ih u skladu sa dogovorenim, ali je jasno šta ne može da učini, jer protivno Ustavu Republike.

"Ponoviću sve ono što sam rekao i u Briselu, posle poslednjeg sastanka sa evropskim liderima, (Šarlom) Mišelom, (Žozepom) Boreljom, (Miroslavom) Lajčakom i sa liderima tri najveće zemlje, (Olafom) Šolcom, (Emanuelom) Makronom i (Đorđom) Meloni.

Za Srbiju je jasno šta ne može da učini protivno Ustavu Republike Srbije i o tome smo upoznali sve naše partnere ne jedanput već mnogo puta i to je pozicija Srbije", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Dodao je da je sa Fon der Lajen razgovarao o političkoj situaciji u regionu i da je predsednici Evropske komisije rekao šta misli i ponovio stavove Srbije.

"Ta pozicija Srbije ostaje i mi znamo šta je Srbija prihvatila, a o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Narodnoj skupštini. U skladu s tim odgovorno i ozbiljno ćemo se ponašati u ispunjavanju sopstvenih obaveza, očekujući da neki drugi ispune svoje obaveze koje je trebalo da ispune još pre, više od 11 godina", zaključio je Vučić.

Predsednica Evropske komisije, s druge strane, istakla je da je prva poruka to da je proširenje na vrhu agende EU.

"Ovo je vreme globalne turbulencije, te moramo da ojačamo jedinstvo i bezbednost našeg kontinenta, a to ćemo učiniti kroz proširenje. Mi želimo da se Srbija pridruži Uniji, a ova ponuda se bazi na poverenju, reciprocitetu i partnerstvu", rekla je ona i dodala da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu.

Na pitanje da li je realno da zemlje zapadnog Balkana postanu deo evropske zajednice do 2030. godine da je proširenje na vrhu agende EU, a da se proces pristupanja zasniva na zaslugama.

"Proces pristupanja se zasniva na zaslugama, neke zemlje napreduju brzo, neke su sporije, i smatramo da je fer da se takav proces zasniva na zaslugama", rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odgovarajući na pitanja novinara.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

Ona je istakla da postoji i drugi element u procesu pristupanja kao što je rat u Ukrajini koji je doveo do dubokih geopolitičkih promena i turbulencija.

"Činjenica je takođe da se, kao što sam rekla da EU na vrhu svoje agende ima temu proširenja, ali mi momramo da se spremamo za proširenje i takođe zemlje kandidati moraju da budu spreme za proširenje", rekla je Fon der Lajen.

Sada postoji zamah, dodala je, koji je potrebno iskoristiti, jer kako je rekla pokazuje pozitivne stvari - kako to možemo da uradimo.

"Kako to možemo da realizujemo, da imamo proširenje ka zemljama u procesu. Mi moramo da uradimo domaći, i vi svoj i iskorisitimo ovaj trenutak", rekla je fon der Lajen.

Dodala je da Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri koraka.

"Možemo BDP Zapadnog Balkana da povećamo za deset odsto. Plan rasta uključuje paket od šest milijardi evra za privrede Balkana, što će pospešiti privrede, stvoriti radna mesta i podržati ih na putu ka EU"

"Ali želimo da nastavite sa koracima, da nam se približite uključujući i spoljnu politiku zato što EU želi da računa na Srbiju kao na pouzdanog evropskog partnera koji deli zajedničke principe i vrednosti", istakla je predsednica EK.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Ona je ukazala na investicioni plan za zapadni Balkan od 30 milijardi evra koji, kako je rekla, brzo donosi rezultate kao što su vetro park u Kostolcu i gasni interkonektor između Srbije i Bugarske.

"Prošle godine smo imali ozbiljnu energetsku krizu, ali radeći zajedno na pomnogli smo da se prevaziđe kriza. Kroz vreme pokazaće se da zajedno možemo da prevaziđemo sve teškoće", rekla je fon der Lajen.

Na pitanje Euronews Srbija zašto EU traži priznanje nezavisnosti od Srbije, kada pet njenih članica takođe ne priznaje prištinske vlasti, Fon der Lajen je odgovorila:

"O čemu se radi? Radi se o sprovođenju Ohridskog sporazuma. On predviđa različite korake koji uključuju priznanje dokumenata i institucija od strane Srbije, a uz to ide i osnivanje ZSO. To treba da realizuje Kosovo i to će utrti put normalizacije odnosa Srbije i Kosova - što je neophodan preduslov za evropski put"

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Vučić je prethodno na Instagramu poželeo dobrodošlicu predsednici Evropske komisije i saopštio da ih očekuju celodnevni razgovori u kojima će iskazati svaku vrstu zahvalnosti EU na pomoći i podršci koju nam je pružila.

"... u nadi da će Srbija imati snagi da ispuni svoje pristupne obaveze i postane deo evropske porodice naroda", naveo je on.

Ursula fon der Lajen sastala se danas i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić sa kojom je razgovarala o planu rasta EU za Zapadni Balkan.

"Sa premijerkom Srbije sam razgovarala o reformama u kontekstu plana rasta", napisala je Fon der Lajen na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodala je da se reforme, između ostalog, odnose na konkurentnije poslovno okruženje i ključne zakone u oblasti medija i pravosuđa.

FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković

 

"A za pristup planu rasta potrebna je normalizacija odnosa sa Kosovom", poručila je Fon der Lajen.

Ona je u Beograd došla iz Podgorice gde je ranije danas sastala sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Ona je četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu započela u nedelju u Skoplju kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region. Juče je boravila u Prištini, gde je na konferenciji za novinare sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani rekla da postoji novi investicioni plan koji funkcioniše veoma dobro i da se uspesi mogu postići samo ako Beograd i Priština normalizuju odnose.

Fon der Lajen se u Skoplju, sastala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim, gde je ponovila da EU planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra.

Predsednica EK posetiće sutra Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija