Politika

Posle smrti Ištvana Pastora Skupština Vojvodine ostala bez predsednika: Kakva je procedura za raspisivanje izbora?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/10/2023

-

14:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor preminuo juče u 67. godini. Lider Saveza vojvođanskih Mađara ostavio je neizbrisiv trag u političkom životu pokrajine, a Skupština Vojvodine je, uoči raspisivanja izbora, ostala bez predsednika. 

Ištvan Pastor je jedno od najzvučnijih imena u politici Vojvodine u 21. veku. Bio je spona dobrih međususedskih odnosa Srbije i Mađarske i neminovno lider Mađara u Srbiji, pre svega u Vojvodini, koji su najbrojnija nacionalna manjina u zemlji. Odlazak Ištvana Pastora je svakako sve iznenadio i ostala su otvorena pitanja s obzirom na to da su potencijalni pokrajinski izbori planirani za 17. decembar. Postavlja se pitanje kako će izgledati rad Skupštine Vojvodine i ko će te izbore raspisati.

O tome je za Euronews Srbija govorio Bojan Kostreš, bivši predsednik Skupštine Vojvodine, koji je na čelu pokrajinskog parlamenta bio od 2004. do 2008. godine. Na pitanje koliki je značaj Ištvana Pastora za politički život Vojvodine, Kostreš je odgovorio:

"Ištvan Pastor i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) su politička organizacija koji su jedan od temelja političkog života u Vojvodini. Naime, SVM od početka devedesetih godina funkcioniše u Vojvodini i u politici u Srbiji, a Pastor je preuzevši SVM negde 2015. godine dao poseban pečat tome. Mislim da je to veliki gubitak, pre svega za porodicu, ali i za politiku u Vojvodini, naročito za SVM. Mislim da u ovom momentu kada se raspisuju izbori, to može da bude popriličan udarac za njih", rekao je Kostreš za Euronews Srbija.

Govoreći o Ištvanu Pastoru, Kostreš je rekao da je on veliku energiju ulagao u popravljanje odnosa između Srba i Mađara i uspostavljanju dobrosusedskih odnosa između Srbije i Mađarske. 

"Mislim da je to njegov najveći doprinos u političkom delovanju i radu", rekao je Kostreš.

Na pitanje ko će sada raspisati vojvođanske izbore i kako će izgledati Skupština Vojvodine, Kostreš odgovara:

"Postoji nekoliko mogućih opcija, ali pošto je raspisivanje izbora u Vojvodini jedan od elemenata vojvođanske autonomije, dakle predsednik Skupštine Vojvodine mora da raspiše izbore. Ne može da ih raspiše ni predsednik republike, ni predsednik Skupštine Srbije. Dakle, prvi sledeći korak bi bio izbor novog predsednika vojvođanskog parlamenta", naveo je Kostreš.

Postoji kaže, nekoliko procedura, ali misli da je najlogičnija opcija da se po proceduri kako se prilikom konstituisanja parlamenta bira predsednik skupštine on i sada izabere.

"Dakle, najstariji poslanik predsedava i vodi sednicu dok se ne završi procedura izbora novog predsednika skupštine, što neće biti problem. Pokrajinska većina je veoma stabilna, tako da ja mislim da će to biti urađeno tehnički. Ali, suština cele priče je u tome da predsednik skupštine AP Vojvodine mora raspisati pokrajinske izbore", zaključio je Kostreš.

Komentari (0)

Srbija