Politika

Zeleno-levi front traži ocenu ustavnosti odluke RIK-a o imenovanju kontrolora

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

12:18

Zeleno-levi front traži ocenu ustavnosti odluke RIK-a o imenovanju kontrolora
Zeleno-levi front traži ocenu ustavnosti odluke RIK-a o imenovanju kontrolora - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Članovi poslaničke grupe Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd saopštili su danas da su zajedno sa još 79 poslanika i poslanica podneli Ustavnom sudu predlog ocene ustavnosti i zakonitosti uputstva Republičke izborne komisije (RIK) kojim se reguliše imenovanje članova biračkih odbora.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi Radomir Lazović je na konferenciji za medije u Domu narodne skupštine Republike Srbije rekao je da je zatražena ocena ustavnosti zbog odredbe kojom kontrolori koji su imenovani u prošireni sastav biračkih odbora više neće moći da se zamene neposredno pred izborni dan.

"Ukoliko se desi neka nepredviđena okolnost, vi ne možete zameniti kontrolora koji se nalazi na listi, odnosno koje je lista predložila. Zamena za prošireni sastav neće biti moguća čak ni u slučaju smrti, bolesti ili bilo kog drugog opravdanog razloga", rekao je Lazović.

Lazović tvrdi da je RIK to uradio namerno kako bi se otežao rad opozicionim organizacijama. RIK je donela prošle nedelje "Odluku o izmenama i dopunama uputstva za predlaganje lica u biračke odbore za sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike", po kojoj će najkasnije tri dana pre održavanja izbora biti moguće predložiti stalnog člana biračkih odbora.

Komentari (0)

Srbija