Politika

Kurti: Nisam još prihvatio ZSO, nema potpisa - nema prihvatanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

03/11/2023

-

14:07

Kurti: Nisam još prihvatio ZSO, nema potpisa - nema prihvatanja
Kurti: Nisam još prihvatio ZSO, nema potpisa - nema prihvatanja - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Na sednici Skupštine Kosova, u svom obraćanju poslanicima, premijer Aljbin Kurti je rekao da nije još prihvatio formiranje Zajednice srpskih opština jer nema potpisa na dokumentu, a po njegovim rečima, nema potpisa, nema prihvatanja niti implementacije.

Kurti je naglasio da je nacrt statuta koji su ponudili Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar i predstavnici Nemačke, Italije i Francuske, u skladu sa Ustavom Kosova, ali da je dogovor da se u javnost ne iznose detalji dok se konačno ne prihvati.

"Onoliko koliko mogu, ja ću govoriti o nacrtu predloga statute udruženja, ali neću iznositi detalje jer je to obaveza prema emisarima EU i SAD koji su tražili da poštujemo njihov zahtev. Verujem da bi u skorijoj budućnosti trebalo da nacrt bude objavljen kako bi ponudili građanima veću transparentnost. Što se nas tiče, nacrt može biti objavljen već danas", rekao je Kurti.

Predstavnici opozicije su optužili Kurtija da je prihvatio formiranje Zajednice srpskih opština, za šta je godinama kritikovao bivše vlade, organizujući čak i nasilne demonstracije protiv njenog osnivanja. Opozicioni poslanici su na govornicu za kojom je bio Kurti, kao i na klupama gde sedi vladajuća koalicija lepili plakate sa slikom Kurtija kao klovna, a na plakatama je na srpskom jeziku pisalo “Zdravo banda”.

Komentari (0)

Srbija