Politika

Hil: Izborni proces ne može da ostavi po strani briselski dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

14:47

Hil: Izborni proces ne može da ostavi po strani briselski dijalog
Hil: Izborni proces ne može da ostavi po strani briselski dijalog - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je danas da ne vidi kako bi izbori, bilo oni u Srbiji ili SAD, mogli da ostave po strani dijalog Beograda i Prištine ili da ga zaustave na neko određeno vreme.

Hil je za Tanjug rekao da očekuje da se dijalog nastavi i da se "mora gledati na fleksibilnost" Beograda i Priština, jer "će na kraju i neizbežno to morati da bude proces davanja i uzimanja".

"Svakako ne želim da se pretvaram da nismo u izbornoj sezoni. Mi smo u izbornoj sezoni, a izborne sezone, bilo da su u Srbiji ili SAD, uvek predstavljaju posebne izazove za politiku. Ali što se tiče briselskog dijaloga, ne vidim kako on može na bilo koji način da ostane po strani ili da bude pauziran na bilo koji način", rekao je Hil.

Na pitanje da li će dijalog u svetlu izbora biti nastavljen istim intenzitetom, ili će na njega ipak uticati izborni proces, američki ambasador je odgovorio da smatra da je potrebno da se ide napred.

"Mislim da je (specijanli predstavnik EU za dijalog Mirosla) Lajčak zaista osmislio neke pozitivne ideje za obe strane, koje mogu predstavljati korake u procesu normalizacije odnosa", rekao je Hil posle panela "Srbija u svetu promena" na kojem su govorili i osnivač Kongresa Srpsko-američkog prijateljstva, bivši potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimir Marinković i državni sekretar Ministarstva privrede Milan Čukić.

Hil je kao značajno ocenio i to što je EU iznela plan rasta za region Zapadnog Balkana.

"I ono što je važno je to da planovi rasta zaista zavise od normalizacije unutar regiona a očigledno je da su Srbija i Kosovo jedina oblast u kojoj nema normalizacije", rekao je Hil i dodao da smatra da u tome ima nešto za obe strane - Beograd i Prištinu.Naveo je da očekuje da se proces nastavi, ali je i dodao da je predviđanje uspeha sasvim druga stvar.

"Morate gledati na fleksibilnost svake strane, jer će na kraju i neizbežno to morati da bude proces davanja i uzimanja", rekao je Hil.

Na pitanje da li će formiranje ZSO biti preduslov za naredne korake u dijalogu, Hil je rekao da o tim detaljima treba razgovarati sa konkretnim pregovaračima i naglasio da je od redosleda važnije to da svaka strana zna šta je prihvatljivo za onu drugu.

Podsetio je da svaka strana u briselskom dijalogu ima neka pitanja, elemente koji su joj od centralnog značaja.

"Za srpsku stranu očigledno je važna ZSO, za Kosovo to su druge stvari kao što je članstvo u međunarodnim organizacijama, status u okviru NATO-a, i na kraju članstvo u EU", rekao je Hil.

Dakle, oni gledaju neke specifične elemente, naveo je ambasador.

Prema njegovim rečima, moguće je ići napred ako se elementi mogu dogovoriti.

Rešenje zavisi od želje koliko strane žele da postignu sporazum, izjavio je Hil.
 

Komentari (0)

Srbija