Politika

Mijačić: Svaka autonomija priča za sebe, nije realno da se na ZSO preslika konkretan evropski model

Komentari

Autor: Kosovo online

04/11/2023

-

23:07

Mijačić: Svaka autonomija priča za sebe, nije realno da se na ZSO preslika konkretan evropski model
Mijačić: Svaka autonomija priča za sebe, nije realno da se na ZSO preslika konkretan evropski model - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić, govoreći o mogućem sadržaju nacrta statuta Zajednice srpskih opština koji je "velika petorka" nedavno predstavila Beogradu i Prištini, a koji je još uvek nepoznat javnosti, kaže da nije realno da je preslikan bilo koji od 15 evropskih modela koje je svojevremeno pominjao predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Mirosav Lajčak, ali da je moguće da su delovi tih modela inkorporirani u okvir predloženog statuta.

Kako ističe, taj dokument zasigurno sadrži primere dobrih evropskih praksi.

"Svaka autonomija se pravi u odnosu na istorijat i politički sistem u kome treba da se napravi. Tako da nije realno da bilo koji od tih 15 modela bude preslikan, ali mogu delovi od tih modela biti inkorporirani u okviru statuta koji je petorka donela u Beograd i Prištinu. Što će reći da se pretpostavlja da taj statut zadovoljava neke standarde EU za autonomiju, mada nema klasičnih evropskih standarda kada su u pitanju autonomije, jer je svaka autonomija priča za sebe. Ali, zadovoljavaće standarde Konvencije o ljudskim pravima, o manjinskim zajednicama i slično", rekao je Mijačić za Kosovo onlajn.

On podseća da već postoji plan iz 2013. i 2015. godine, koji je dao neku osnovu kako ZSO treba da izgleda i koje su njene nadležnosti, kao i da je formiran menadžment tim koji je napravio nacrt statuta i koji je već prezentovao jednu verziju.

Upitno je, ocenjuje, da li će opet biti formiran novi tim za kreiranje statuta, ili je "velika petorka" donela dokument po principu uzmi ili ostavi.

"Ne znamo da li će se ponovo formirati menadžment tim i da li će on predati neki novi statut. Mada, očigledno sa ovim rešenjima toga neće biti", smatra Mijačić.

Do sada izneti stavovi i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija o ponudi koju su dobili, kako ističe, ukazuju da su oni donekle zadovoljni sa tim predloženim rešenjima.

"Ono što je nama najbitnije je to kako će se rešiti pitanje autonomije određenih nadležnosti, pre svega u oblasti zdravstva, kulture, obrazovanja, ali takođe i u nekim drugim oblastima kojima bi se bavila ZSO, kao što je prostorno planiranje i ekonomski razvoj. U ovom trenutku niko u javnosti nije obelodanio taj dokument, a da su to neki kredibilni izvori, tako da sačekaćemo pa ćemo videti", kaže Mijačić.

Na pitanje da li Kurtijeva izjava da je predlog velike petorke dobar "okvir" za dalje pregovore, znači da je on prihvatio da formira ZSO ili je ponovo na delu kupovina vremena, Mijačić kaže da Kosovo ne može da pobegne od obaveze da formira ZSO i da je pitanje kakva će biti forma ZSO, a ne da li će je Kosovo osnovati.

"Mi znamo stavove Kurtija, on bi voleo da ZSO bude po ugledu na Zajednicu veća opština u Istočnoj Slavoniji, koja je jedna institucja koja naprosto nema neku veliku i značajnu funkciju. Takva zajednica svakako ne odgovara interesima srpskog naroda i onome što Srbi na Kosovu očekuju da će dobiti iz ovog procesa", naveo je Mijačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija