Politika

Specijalizovana veća: Kiljaj uhapšen zbog ometanja rada Suda

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

19:49

Specijalizovana veća: Kiljaj uhapšen zbog ometanja rada Suda
Specijalizovana veća: Kiljaj uhapšen zbog ometanja rada Suda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Isni Kiljaj, koga je danas uhapsio Euleks, doveden je u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova, a već sutra će se pojaviti na prvom ročištu, u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Kiljaj je danas uhapšen zbog ometanja službenog lica u obavljanju službene dužnosti, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

On je doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova, po nalogu za dovođenje koji je izdao sudija pojedinac Specijalizovanih veća, a naredba za hapšenje je izdata zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, uključujući ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti i povredu tajnosti postupka.

Kiljaj će se već sutra pojaviti na prvom ročištu, u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, a u roku od 48 sati nakon tog ročišta, sudija će doneti odluku da li će Kiljaj biti pušten ili zadržan u pritvoru, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.

U Prištini su 30. oktobra izvršeni pretresi kuća Bljerima Šalje i Baškima Smakaja, bivših savetnika nekadašnjeg predsednika privremenih prištinskih institucija i jednog od vođa OVK Hašima Tačija, 31. oktobra pretresena je kuća Tačijevog bivšeg savetnika Artana Behramija, a 1. novembra je izvršen pretresu kuće Ismailja Sulje, koji je takođe bio savetnik Tačija.

Opština Mališevo je ranije danas na Fejsbuku objavila da je Euleks je uhapsio bivšeg gradonačelnika opštine Mališevo i jednog od bivših vođa OVK Isnija Kiljaja. Mediji u Prištini u četvrtak su objavili da je, po nalogu Specijalizovanog tužilaštva, pretresena kuća Kiljaja.

On je 2019. godine pozvan u Hag na razgovor, ali tada nije precizirao u kom svojstvu je pozvan.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila.

Oni su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.
Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija