Aktuelno

Kancelarija za KiM: Kamenovana škola u Kosovskoj Kamenici, međunarodna zajednica je samo nemi posmatrač

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2023

-

12:09

Kancelarija za KiM: Kamenovana škola u Kosovskoj Kamenici, međunarodna zajednica je samo nemi posmatrač
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da su albanski izgrednici kamenovali u utorak oko 21 čas srpsku školu u Kosovskoj Kamenici u kojoj se nalaze tri obrazovne srpske institucije i to Osnovna škola "Desanka Maksimović", srednja Tehnička škola, kao i Gimnazija.

Kako se navodi u trenutku incidenta nije bilo učenika koji pohađaju ove škole, ali je i taj incident kao i mnogi prethodni uznemirio roditelje i njihovu decu. Prema rečima očevidaca, škole su kamenovane od strane albanskih mladića koji su noć pre toga na ogradu škole kačili zastave neprimerenog sadržaja.

"Očigledno se na Kosovu i Metohiji stvara klima u kojoj Srbi više nisu bezbedni ni u školama, ni u domovima zdravlja, ni u svojim kućama, ni u crkvama, jer nema srpskog objekta koji nije opljačkan, kamenovan, pretresan, obijan, paljen. Ovaj incident svedoči da se talas nasilja i pritisaka prema srpskom narodu koji generišu i pokreću vlasti u Prištini oslikava i prenosi i na najmlađe generacije. Time se stvara atmosfera u kojoj je čak i poželjno i pogodno napadati Srbe i kamenovati ih i da za to niko neće odgovarati", navodi se u saopštenju.

Ističe se da umesto mirnog suživota i razvijanja međusobne tolerancije, poštovanja i različitosti, "prištinski političari na čelu sa Aljbinom Kurtijem svakodnevno politikom terora i zapaljivim antisrpskim izjavama stvaraju atmosferu u kojoj je legitimno napadati Srbe", u kojoj kada pripadnik KBS puca u srpsku decu bude pušten na slobodu i u kojoj niko ne odgovara za upucavanje Srba, za prebijanje srpskih tinejdžera Dare i Kristijana, za preorana srpska groblja i kosti.

"U toj i takvoj klimi, međunarodna zajednica je samo nemi posmatrač porasta etnički motivisanog nasilja prema srpskom narodu, umesto da se jasno i javno odredi prema takvim postupcima i preduzme korake u zaštiti Srba na koje je obavezna prema svom mandatu", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Srpska lista: Kamenovanje škole nastavak terora nad Srbima širom KiM

Srpska lista saopštila je danas da je kamenovanje zgrade u Kosovskoj Kamenici u kojoj su smešteni osnovna škola "Desanka Maksimović", srednja Tehnička škola i Gimnazija, nastavak terora nad Srbima širom Kosova i Metohije, a što je posledica zapaljive retorike i antisrpskog narativa režima u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

Kako se navodi, i pored svakodnevnih incidenata uperenih protiv Srba od Brezovice do Jarinja, ovaj vandalski čin je posebno uznemirujući jer je u pitanju školska zgrada, mesto gde bi pored porodičnog doma, svako dete trebalo da bude zaštićeno i bezbedno.

"Zamislite osećaj i težinu odluke roditelja srpske dece u Kosovskoj Kamenici koji posle ovog kamenovanja, svega par sati kasnije, jutros treba svoju decu da uvedu u tu istu školu i ostave ih nekoliko sati", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da je nasilje nad Srbima očigledno dozvoljeno, jer nijedan počinilac nije uhapšen, a oni malobrojni, kao u slučaju upucanih Stefana i Miloša budu pušteni da se brane sa slobode, ističe Srpska lista, ne čudi što se represija i nasilje nastavljaju.

Dodaje se da su jedno neistraženo nasilje i nekažnjeni zločinac, podloga za nivo nasilja nad srpskim narodom. Istovremeno, Srpska lista je apelovala na lokalne i međunarodne organizacije da pojačaju prisustvo na terenu, posebno u mešovitim sredinama i stanu u zaštitu srpskog naroda od svakodnevnog maltretiranja.

"Odgovornost za budućnost i opstanak srpskog naroda je na njima", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija