Politika

Za sedam dana podneto šest izbornih lista, do sada proglašene četiri

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

12:53

Za sedam dana podneto šest izbornih lista, do sada proglašene četiri
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija je od 1. novembra, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao parlamentarne izbore za 17. decembar, proglasila četiri izborne liste: "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", "Ivica Dačić premijer Srbije", "Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka" i izbornu listu koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici "Nacionalno okupljanje - državotvorna snaga".

Izbornu listu RIK-u predali su u medjuvremenu i koalicija NADA, kao i Savez vojvođanskih Mađara.
Lista "Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost" prva je stranka nacionalnih manjina koja je predala listu RIK-u.

Da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je da se prikupi 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa.

Gradska izborna komisija do sada je proglasila dve izborne liste za učešće na beogradskim izborima - "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila - Gradonačelnik  Beograda".

Osim vanrednih parlamentarnih izbora, istog dana biće  održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština. Njih je raspisao predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

Do danas je za učešće na lokalnim izborima podneto više od 110 izbornih lista.Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Za proglašenje izborne liste na lokalnim izborima potrebno je da listu svojim potpisima podrži između 200 i 3.000 birača, što zavisi  od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora. Stranke, koalicije i grupe građana izborne liste mogu da podnesu RIK-u najkasnije do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

 

Komentari (0)

Srbija