Politika

Bisljimi: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou 16. novembra, nema više kompromisa

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

08/11/2023

-

20:31

Bisljimi: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou 16. novembra, nema više kompromisa
Bisljimi: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou 16. novembra, nema više kompromisa - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi, potvrdio je da će se u četvrtak, 16. novembra, u Briselu sastati sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem i Specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog, Miroslavom Lajčakom. Bisljimi je ovo rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom misije Evropske unije u Prištini Tomašom Sunjogom, povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o napretku Kosova na putu u Evropsku uniju. 

"Nismo više u fazi pregovora u Briselu. U fazi smo implementacije dogovora. U pregovorima više nema kompromisa. Kompromisi su gotovi. Mi smo u fazi implementacije sporazuma, gde Kosovo insistira da se sporazumi sprovode bez odlaganja i bez preduslova", rekao je između ostalog, Bisljimi.

Šef misije Evropske unije na Kosovu je istakao da su za dalji napredak na evropskom putu, Kosovu potrebne, između ostalog, reforme pravosuđa, borba protiv korupcije i kriminala, ali i napredak u dijalogu sa Beogradom, a da je za ukidanje kaznenih mera koje je Evropska unija uvela Prištini, potrebno početi aktivnosti na osnivanju Zajednice srpskih opština.

“Mere su uvedene odlukom 27 zemalja članica. To je bila reakcija na razvoj događaja krajem maja, uključujući i napad na vojnike KFOR-a. Ova izjava je prilično konkretna u tome šta se očekuje od Kosova. Dakle, postoji fokus na tri oblasti, deeskalacija na severu Kosova, vanredni izbori u četiri opštine na severu i angažovanje u dijalogu, uključujući i osnivanje Asocijacije“, kazao je šef misije EU u Prištini.

Podsećamo, sastanak između Bisljimija i Petkovića je trebalo da se održi 6. I 7. novembra u Briselu, ali je Priština odbila poziv, pa je u Prištini boravio Miroslav Lajčak koji je posle te posete napisao na društvenim mrežama da je sa glavnim prištinskim pregovaračem dogovorio dalje korake u nastavku dijaloga, kao i da se sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine mora sprovesti bez odlaganja i preduslova.

Komentari (0)

Srbija