Politika

Đurić: Priznanje Kosova bio ozbiljan udarac po srpsko-izraelske odnose

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

10:29

Đurić: Priznanje Kosova bio ozbiljan udarac po srpsko-izraelske odnose
Đurić: Priznanje Kosova bio ozbiljan udarac po srpsko-izraelske odnose - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da Kosovo i Metohija predstavlja kolevku državnosti, duhovnosti, kulture i identiteta Srbije i da je izraelsko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova bio najznačajniji udarac srpsko-izraelskim odnosima u poslednjih 75 godina.

"Bilateralni odnosi su (priznanjem nezavisnosti) pretrpeli ozbiljan udarac. Ali odnosi između Srba i Jevreja su toliko jaki i utemeljeni, da sa ponosom mogu da kažem da ponovo nastavljamo da razvijamo naše odnose u mnogim sferama i uveren sam da ćemo to činiti još jačim tempom", naglasio je Đurić u intervjuu za "Džeruzalem post".

Đurić je ukazao da je Kosovo i Metohija za Srbe sveta zemlja, a ne samo 13 odsto suverene teritorije, već kolevka državnosti, duhovnosti, kulture i identiteta Srbije.

On je podsetio da Ujedinjene nacije i 110 zemalja sveta, sa ukupno 79,8 odsto stanovništva, priznaju KiM kao deo Srbije.

Đurić je napomenuo da je za protekle tri godine 27 zemalja opozvalo ili zamrzlo priznanje Kosova da bi se omogućilo rešenje kroz dijalog, a da je Izrael bio jedina nova zemlja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost u tom periodu. 

Istakao je i da Srbija na Izrael gleda kao na jednog od svojih bliskih prijatelja i da je želja Srbije da premesti svoju ambasadu u Jerusalim, nažalost, suspendovana zbog izraelskog priznavanja Kosova 2020. godine. 

Srbija je, ipak, otvorila trgovinsku kancelariju u Jerusalimu 2021. godine, čime je ponovo potvrdila posvećenost izgradnji snažnijih ekonomskih i poslovnih veza sa Izraelom, naveo je Đurić.

Među više od 240 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze od 7. oktobra, nalazi se i Đurićev rođak čija sudbina je nepoznata.

Đurić je rekao da Hamas drži kao taoca njegovog rođaka Alona Ohela (23), dvojnog izraelsko-srpskog državljanina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija