Politika

Đurić: Podrška transformaciji KBS u vojsku ne doprinosi smirivanju tenzija na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

14:53

Đurić: Podrška transformaciji KBS u vojsku ne doprinosi smirivanju tenzija na KiM
Marko Đurić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, poručio je danas da podrška transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku ne doprinosi dijalogu, smirivanju tenzija i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Podrška transformaciji KBS, postepena ili trenutna, u teško naoružane vojne snage, ne doprinosi procesu dijaloga, smirivanju tenzija ili normalizaciji odnosa u našem regionu", napisao je Đurić na društvenoj mreži X, reagujući na izjavu američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da SAD podržavaju transformaciju KBS u vojsku Kosova.

Đurić je kazao da je transformacija KBS u vojsku direktno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma.

"Sve ovo na stranu, podrška transformaciji KBS u ovom političkom trenutku na Kosovu* samo osnažuje i nagrađuje ekstremnu vladu u Prištini, vođenu etno-nacionalističkom agendom, pod čijim nadzorom je 11 odsto kosovskih Srba već napustilo Kosovo. Dijalog ostaje jedini put napred, a da bi on bio uspešan, ne treba dalje da ohrabrujemo one koji ga otvoreno potkopavaju", naveo je Đurić.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer je ranije rekao da Vašington podržava desetogodišnju transformaciju KBS-a u vojsku i tvrdi da su te snage pokazale zrelost tokom sukoba u Banjskoj, 24. septembra. Prema njegovim rečima, KBS su izbegle provokacije koje su mogle da dovedu do novih eskalacija.

Komentari (0)

Srbija