Politika

Vučić: Večeras sastanak sa Makronom, sa Kurtijem neće biti susreta, jasno da ne želi da formira ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/11/2023

-

13:30

Vučić: Večeras sastanak sa Makronom, sa Kurtijem neće biti susreta, jasno da ne želi da formira ZSO
Vučić: Večeras sastanak sa Makronom, sa Kurtijem neće biti susreta, jasno da ne želi da formira ZSO - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će večeras u Parizu imati bilateralni sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom na marginama Pariskog mirovnog foruma. Naveo je i da susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem neće biti.

"U Parizu sam prisustvovao početku mirovnog foruma, sa predsednikom Makronom u dva navrata kratko razgovarao, a večeras ću u Jelisejskoj palati imati sa njim sastanak jedan na jedan, uputiću poziv Makronu da poseti Srbiju u najkraćem roku", rekao je on.

Tema razgovora biće i Kosovo, a na pitanje Euronews Srbija da li će doći do susreta sa Kurtijem, Vučić je rekao da neće.

"I nema velike filozofije, mislim da je svima njima sad jasno, na zapadu, da Kurti uopšte ne želi da formira zajednicu Srpskih opština, da ne želi nikakav napredak u dijalogu, a da su sve ostalo bilo balkanski trikovi koji mogu da upale jedan put ili dva puta, ali dugoročno svakako ne", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će u Parizu biti reči o dijalogu Beograda i Prištine.

Dodao je da je za Beograd važno da sačuva mir i životi Srba na KiM.

"Ne verujem da će bilo kakvog ozbiljnijeg napretka, posebno ne do formiranja ZSO dok je na vlasti u Prištini Kurti. Da stvari potpuno jasno i čisto postavimo onakve kakve jesu", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da ga čudi i sastanak predstavnika BiH sa Kurtijem.

"On je birao sa kojim predstavnicima Bosne i Hercegovine će da se sastane. Čudno da su oni to prihvatili. Pa se onda pitam kakvi su to dvostruki aršini, licemerni pristupi. Rešavanju problema na prostoru bivše Jugoslavije gde negde priznajete teritorijalni integritet i tražite da se poštuje teritorijalni integritet. A s druge strane, onome od koga tražite da poštuje teritorijalni integritet, integritet njegove zemlje ne priznajete. Ali dobro, valjda i to dobro za nas da znamo gde smo, da znamo sa kim imamo posla", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je u Parizu razgovarao sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom, o bilateralnim odnosima dve zemlje, o izveštaju Evropske komisije, o stanju na KiM, o svim regionalnim pitanjima.

"Zamolio sam Aleksandra De Kroa zato što on zbog unutrašnjih stvari prošli put nije došao u Beograd kada su došli Rute i Betel, kada je trebalo trojka Beneluksa da dođe. Naši odnosi sa Belgijom su takvi da smo već bili blizu milijardu evra trgovinske razmene, dakle 936 miliona, evra što je istorijski maksimum. Verujem da u godinama koje su pred nama to može da bude na još višem nivou. Belgija je iz mnogo razloga važna za Srbiju i razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o mnogim drugim važnim stvarima", naveo je Vučić.

Preneo je novinarima da je posle toga prisustvovao početku francuskog Mirovnog foruma, kao i da je imao posebno značajan razgovor sa predsednikom Gane. Dodao je da je imao i razgovor sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Bahreina i imao susrete i razgovore sa gotovo svim regionalnim liderima.

Vučić je napomenuo da su svi mogli da primete da je glavni fokus bio na izraelsko - palestinskom sukobu i da je konferencija o Gazi bila posećenija čak i od "velikog Mirovnog foruma".

"Pokrenuta tema da se nekim zemljama dozvole više stope deficita"

Vučić je izjavio da je u Parizu, na mirovnom forumu, pokrenuta i veoma važna tema da se pojedinim zemljama dozvole i nešto više stope deficita ako imaju dovoljno deviznih rezervi, kako bi se obezbedio brži rast i naglasio da bi to bilo veoma važno i za Srbiju.

"Pokrenuta je prvi put tema, kako da se ponekad nekim zemljama dozvoli nešto viša stopa deficita, ukoliko imaju dovoljno deviznih rezervi kao uspavanog kapitala, kojim bi to mogli da pokriju", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Kada bi tako nešto bilo dozvoljeno, to bi za Srbiju bilo čudesno, istakao je Vučić.

Kako je rekao, to bi značilo mnogo brži rast i ubrzanije stvaranje uslova za neuporedivo viši životni standard nego što je to slučaj bio do danas. On je naglasio da Srbija ima 24 milijarde evra devizne rezerve.

Naravno da to ojačava našu valutu i ekonomiju, naglasio je Vučić i dodao da je važno i to što Srbija ima tako dugo stabilan kurs dinara.

Kazao je da je to jedna od dve važne stvari koje su pokrenute danas u Parizu kada je reč o ekonomiji i dodao da se druga tema tiče omogućavanja povoljnijih finansijskih instrumenata za zemlje u razvoju.

"Kad afričkim zemljama kažu da će morati da odustanu od dela eksploatacije svojih gasnih i naftnih resursa zbog klimatskih promena i svega drugog, sad se postavilo pitanje oko novca - kako će da dobiju taj novac. Važno je to što je rekla i direktorka MMF Kristalina Georgieva, ali i šta su predstavnici azijskih finansijskih institucija govorili, a to je da će morati da se obezbede finansijski instrumenti koji neće više da budu do 15 godina, već i do 30 i 40 godina", rekao je Vučić. On je rekao da će, kada se otvori ta priča, to biti posebno važno za zemlje u razvoju.

Komentari (0)

Srbija