Politika

Potpisan Sporazum o elektronskoj naplati putarine sa Vladom Mađarske

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

15:31

Potpisan Sporazum o elektronskoj naplati putarine sa Vladom Mađarske
Potpisan Sporazum o elektronskoj naplati putarine sa Vladom Mađarske - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je u Palati Srbija Sporazum o saradnji u oblasti elektronske naplate putarine sa ministrom građevinarstva i saobraćaja Mađarske Lazarom Janošem. Vesić je rekao da je ovaj sporazum dokaz koliko dve zemlje blisko sarađuju.

"Naši mađarski prijatelji imaju sistem naplate putarine i zaštite lokalnih puteva već duže vremena. Danas smo ovim sporazumom dogovorili da taj sistem počne da radi i u Srbiji", rekao je Vesić.

On je istakao da se sistem naplate putarine odnosi na frekventne saobraćajnice prvog B i drugog B reda koji nisu auto-putevi, i odnose se samo na kamione težine preko 7,5 tona.

"Na taj način ćemo omogućiti da se zaštite lokalni putevi pošto je većina njih pod pritiskom. Osim same naplate imaćemo i merenje osovinskog opterećenja u asfaltu što znači da ćemo moći da zaštitimo naše puteve", rekao je ministar.

Kako je istakao, većina kamiondžija koji koriste lokalne puteve, preopterećuje svoje kamione i na taj način dodatno uništava puteve.

On je naglasio da ne postoji ni jedna evropska zemlja sa kojom Srbija ima bolju saradnju nego sa Mađarskom.

"U narednih četiri do pet godina neće biti ni jedne zemlje u susedstvu sa kojom će Srbija biti bolje saobraćajno povezana od Mađarske. To je dokaz naše saradnje", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija