Politika

Tanasković: Protest poljoprivrednika politički, sve tačke iz sporazuma ispunjene

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

17:45

Tanasković: Protest poljoprivrednika politički, sve tačke iz sporazuma ispunjene
Tanjug/Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede/ Kristina Đerić - Copyright Tanjug/Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede/ Kristina Đerić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren sa poljoprivrednicima i ocenila da je današnji protest politički.

"Ja sam njima na sastanku dala apsolutni iznos svake subvencije koja je isplaćena i procenat nigde nije manji od 97 odsto za svaku meru", rekla je Tanaskovićeva za Tanjug i dodala da još nije isplaćeno još samo ono gde se dokumentacija dopunjuje.

Kada je reč o uređenju tržišta i robnim berzama, Tanaskovićeva kaže da je ranije na sastanku sa poljoprivrednicima dobila predlog zakona za koji, kako je navela, nisu znali da je usvojen još 2021. godine.

"Oni sada kažu - hoćemo da se srede javna skladišta. Ja sam prva rekla, hoću, dajte predlog šta mislite da treba da se uradi. Ali ne možete da dajete predlog u kome će država da garantuje kroz kompenzacioni fond nešto što nećete da obezbedite sami. Ali sam za svaku vrstu predloga", rekla je Tanaskovićeva.

Ministarka je povodom zahteva u vezi sa izmenama zakona ili donošenja uredbi primetila da se to traži u trenutku kada skupština ne zaseda i dok je vlada u tehničkom mandatu što je, ističe, osnovno nepoznavanje sistema, dodajući da je to u ovom trenutku nemoguće.

"Kažu, hoćemo dizel sa olakšicom, zapravo hoćemo zeleni dizel, nećemo refakciju. U celom iznosu akcize je odobrena refakcija, usvojeno kroz zakon i to stupa na snagu 1.1.2024", rekla je Tanaskovićeva.

Euronews/Petar Alimpijević

 

Kako je dodala, ono što je trebalo da ispuni država, ispunjeno je time što je omogućeno da im se novac vrati.

"Sada svaki poljoprivrednik koji kupuje sa NIS-ovom karticom gde je 179 dinara povlašćena cena goriva, može da povrati još 50 dinara, znači kupuje gorivo po 129 dinara", rekla je Tanaskovićeva.

Povodom zahteva da se zaustavi "progon poljoprivrednika" u vezi sa  neslaganjem katastra i satelitskih snimaka, kao i da se svi inspekcijski nalozi storniraju, Tanaskovićeva pita šta je tu tačno zahtev i povod za izlazak na protest.

"Niko ko je poljoprivredni proizvođač i obrađuje i proizvodi bilo kakvu poljoprivrednu kulturu, nema nikakav progon, niti je storniran. Znači, samo oni koji su sebe nazivali poljoprivrednicima tako što su uzimali subvencije za poljoprivredno zemljište koje je pod šumom, gde ništa zasadili 30 godina. Oni su ti koji su onemogućeni da uzmu subvenciju u narednom periodu", rekla je ona.

Upitana je da li joj sad preporučuju da "one koji su otimali od poljoprivrednika vrati da rade to isto".

"Nemojte mi reći da neko ko ima šumu na svom poljoprivrednom zemljištu ili ko ima objekat, da bude još veća tragedija, ko je nelegalno sagradio na poljoprivrednom zemljištu i uzima pritom subvencije za to, ne može da zasadi preko objekta. Njemu treba da storniramo zapisnik? Pa to je neverovatno", ocenila je ministarka.

Nikola Bilić

 

Jedan od zahteva se odnosi na subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju u iznosu od 35.000 dinara, najkasnije do 31. marta, a traži se od avgusta 2022. godine, a Tanaskovićeva pita da li taj zahtev ima smisla za bilo kog poljoprivrednika.

"Subvencije za 2024. godinu će svakako biti veće. Rekla sam da će sigurno biti povećanje po hektaru. Minimalna cena stoji u zakonu, a mi ćemo isplaćivati shodno budžetu, a budžet je veći nego što je bio 2023. godine", podsetila je Tanaskovićeva.

Kako je rekla, svi će dobiti iznos od 18.000 dinara, a iznos od 35.000 dinara će dobiti po hektaru oni poljoprivrednici koji koriste sertfikovano seme. Ona je dodala da je premija za mleko i sada 19 dinara, te dodala i da su subvencionisani krediti postojali i 2023. godine, pa nema razloga da ih ne bude u 2024. godini.

"Kada je reč o brisanju poljoprivrednika iz kredintog biroa, pa ne stavlja država u kreditni biro poljoprivrednike već banke po osnovu neisplaćenih kredita", ukazala je Tanaskovćeva.

Dodala je i da su podsticaju za priplodne mlečne krave i danas 40.000 dinara.

"Kažu da neće otići sa ulice dok se zahtevi ne ispune. A ovo je ispunjeno. Koji deo od nas tražite da ispunimo, osim dela koji se tiče zakonodavnog okvira koji nisu u mogućnosti da ispunimo u tehničkom mandatu vlade? Tako da je to čista manipulacija. Ovo je čist politički protest", rekla je Tanaskovićeva.

Nikola Bilić

 

Ministarka je istakla da su na Danu otvorenih došli poljoprivrednici koji, kako je rekla, do sada nisu imali priliku da dođu do ministarstva i razgovaraju, te da su im predstavnici udruženja prepričavali šta su njihovi predlozi, a šta odgovori države.

"Minimum njih 10, od njih 50-60 mi je reklo, ali mi nismo dobili ovakvu prezentaciju. Nas sada jure da izađemo na ulicu i kažu - ako to ne uradimo mi podržavamo vlast. Pa šta je onda to nego politički proces? To je progon sa neke druge strane koji se radi. Zašto to radimo? Zašto poljoprivrednike uvlačimo? Ne može ni jedan poljoprivrednik da kaže da mu je bilo koja prethodna godina bila bolja od ove, jer je budžet nikad veći za poljoprivredu", rekla je Tanaskovićeva.

Komentari (0)

Srbija