Politika

Susret glavnih pregovarača u Briselu: Pokušaj konačnog pokretanja "točka u dijalogu" posle Lajčakove mini turneje

Komentari

Autor: Euronews Srbija/B. Gigović Grubić

16/11/2023

-

12:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu su završeni bilateralni sastanci delegacija Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Do trilateralnog sastanka dve delegacije sa evropskim specijalnim izaslanikom nije došlo. Sastanak sa beogradskom delegacijom na čelu sa direktorom Kancelarije za kiM Petrom Petkovićem i Lajčakom trajao je duže od dva sata, a kako saznaje Euronews Srbija, glavna tema bila je izrada Statuta Zajednice srpskih opština. Paralelno su održani i zasebni sastanci eksperata na kojima se razgovaralo o nestalim licima i o energetici.

Nakon sastanka sa beogradskim timom, Lajčak se sastao sa Prištinskim na čelu sa glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.  

Nakon Lajčakove posete Beogradu i Prištini, najavljeno je bilo da će upravo ZSO biti glavna tema ovog susreta u Briselu. Međunarodni i evropski zvaničnici poručili su da je Prištini u interesu da formira ZSO, a sagovornici Euronews Srbija smatraju da će se "točkić u dijalogu" konačno pokrenuti, odnosno da će se on "pomeriti sa mrtve tačke". 

Lajčak je nakon posete Beogradu kratko saopštio i to na društvenoj mreži Iks, da se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom vladine Kancelarije Petrom Petkovićem te da je sa njima razgovarao o napretku u dijalogu i potrebnim koracima za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Kako je naveo, posle posete Kosovu, doputovao je i u Beograd, kako bi se pripremio za ovonedeljni sastanak glavnih pregovarača. Lajčak je naveo da je sa Vučićem i Petkovićem razgovarao dijalogu, tačnije o koracima koje je u narednom periodu neophodno napraviti za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji.

Ni Lajčak, ni predsednik Srbije nakon sastanka u Predsedništvu Srbije nisu se obratili medijima. Za medije je izjavu dao samo Petković koji je objavio da će se glavni pregovarači naći u Briselu u četvrtak.

Iz Predsedništva Srbije stiglo je saopštenje da je predsednik Srbije sagovorniku iz Brisela rekao da je Srbija uvek spremna na dijalog, kao i za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog. Vučić je, kako je saopšteno, ponovio da se Srbija zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na KiM.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Takođe, predsednik Srbije je, dodaje se u saopštenju, na sastanku insistirao na formiranju ZSO, a razgovaralo se i o drugim važnim temama u okviru dijaloga Beograda i Prištine. 

Petković je rekao novinarima da naša strana ide veoma pripremljena i sa posebnim timom eksperata "gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO, što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice Srpskih opština". Kako je istakao, razgovori o statutu ZSO treba da daju odgovore na koji način će se rešiti brojna važna pitanja koja se odnose na ZSO, a pre svega na koji način će biti rešena izvršna ovlašćenja koja Zajednica srpskih opština ima u skladu sa sporazumima koji su potpisani 2013. i 2015. godine. To se, dodao je, odnosi i na zdravstvo i školstvo i prostorno planiranje i sva druga važna pitanja. 

"Beograd ima puno pravo da finansira sve te institucije kroz ZSO", kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM, rekao je i da je Vučić u razgovoru sa Lajčakom ukazao na sve činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i brojnim eskalatornim potezima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

Petković je rekao da je za Srbiju važno da sačuva živote i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

"Zbog toga je važno da razgovaramo, pregovaramo i tražimo rešenja. Mir je taj koji je najdragoceniji. Ne smemo ni u jednom trenutku bilo kakvim potezom da ugrozimo mir i zato insistiramo na razgovorima", istakao je Petković.

On je rekao da je Beograd konstruktivna strana, strana koja je posvećena procesu normalizacije odnosa.

"Mi smo odgovorni i u takvom pristupu ćemo biti i pre svega u periodu koji je ispred nas. Zato što je to jedini način kojim možemo da ostvarimo određene pomake i rezultate. Deeskalacija na terenu je neophodna, naročito na severu Kosova i Metohije", naglasio je Petković.

O pitanju ZSO, za Euronews Srbija govorio je i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre koji je istakao da će jedno od ključnih pitanja na predstojećem dijalogu u Briselu biti upravo osnivanje Zajednice srpskih opština, koju naziva "davno preuzetom obavezom" Prištine.

"Moramo da guramo napred implementaciju obaveza koje do sada nisu realizovane, a ZSO je jedno od tih pitanja. Imamo podršku svih zemalja članica EU i američka vlada je puna podrške u tom procesu. Nastavićemo da institiramo na sprovođenju svega dogovorenog, uključujući i ZSO za koju mislim da je jedan od ključnih elemenata procesa koji treba da se reši", rekao je juče za Euronews Srbija Žiofre.

Popov: Pretnja ili šargarepa

Direktor Centra za regionalizam, Aleksandar Popov, očekuje da će ovog puta u Briselu dijalog i pitanje formiranja Zajednice srpskijh opština da se "pomeri sa mrtve tačke", te da smatra da kosovski premijer Aljbin Kurti više neće moći da izbegne tu svoju obavezu. Do sada je, kako je rekao, Kurti bio energičan u svom odbijanju formiranja ZSO.

"Mi smo već imali Statut i sve, ali Kurti nije hteo o tome ni da razgovara. Do sada je bio energičan u tome da o ZSO nema priče, zato što to nije u skladu sa Ustavom Kosova. Međutim, pregovarači zapadni su tvrdili da to nije tačno i da će ta zajednica biti u skladu sa Ustavom Kosova. On je bio najosetljiviji na tu obavezu stvaranja ZSO. Njegova mantra je bila da je početna tačka cele priče da Srbija prizna Kosovo i da se tek onda može razgovarati o rešavanju i drugih pitanja", rekao je za Euronews Srbija Popov.

Kaže da ovog puta, čini se Kurti neće moći da izbegne tu preuzetu obavezu, koja je dva puta verifikovana u Briselu 2013. i 2015. godine. 

"Međutim, već ne znam koliko puta se pokazalo da napori međunarodne zajednice idu u jednom pravcu, a da se posle stvari dešavaju sasvim drugačije, pa je tako došlo do eskalacije prošle godine u ovo vreme, ali i ove godine. Nadam se da  će ipak sada stvari da se maknu sa mrtve tačke i da Zapad neće neće dozvoliti još jednu kompromitaciju kada je reč o tri najjače države EU - da izgube svoj kredibilitet time što bi jedan igrač na terenu minirao njihove napore", kategoričan je Popov.

Kaže i da su poslednji događaji u Banjskoj sigurno naškodili pregovaračkoj poziciji Srbije, te da smatra da se pokazalo da Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar nemaju dovoljno kapaciteta da dovedu do deeskalacije, te da je bilo neophodno uključiti i predstavnike Nemačke, Francuske i Italije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Taj zapravo susret petorke sa Vučićem i Kurtijem definitivno je prelomio celu tu priču, prvo oko deeskalacije, bez toga nema nastavka pregovora, a onda i oko nastavka pregovora - da se opet vrati na onu tačku pre deeskalacije, a to je da svako mora da ispuni obaveze koje su nametnute ohridskim sporazumom. Tu kada je reč o Kosovu je ona tačka koja se odnosi na ZSO, a Fon der Lajen je prilikom nedavne posete Beogradu rekla šta se očekuje od Beograda - a to je de fakto priznanje nezavisnosti Kosova", rekao je Popov za Euronews Srbija.

Podsetio je i da je poručeno da Beograd mora da bude kooperativan i po pitanju toga šta se desilo u Banjskoj. 

"Mislim da je ono što je petorka rekla i Vučiću i Kurtiju bilo presudno da oni ovaj put nisu smeli da dozvole da se nastavi stara priča, da se nešto dogovori pa da se ne uradi, nego da se stavi ultimatum i jednoj i drugoj strani - ukoliko ne budete kooperativni, u ovom smislu u kojem dalje treba da se nastave pregovori, onda ćete trpeti sankcije.... Verovatno je iza zavese, ono što nije bilo vidljivo, bilo i drugih ili pretnji ili šargarepa, koje su nuđene. Ali u svakom slučaju, mislim da ovaj put Zapad ne sme sebi da dozvoli da ovo bude još jedna promašena prilika u pravcu rešavanja problema Kosova", zaključio je Popov.

Vorgučić: Očigledno da postoje mnogi sporni delovi Statuta

Isak Vorgučić, direktor Radio KiM očekuje da će na današnjem sastanku biti reči o Zajednici srpskih optina, da je to proteklih dana nagovešteno i iz Beograda i međunarodne zajednice.

"Sad, da li će postići, da li će se dogovoriti oko statuta, to je pitanje. Očigledno je da postoje mnogi sporni delovi statuta, koji nisu prihvatljivi u ovom slučaju za Beograd, jer je sva prilika da je i po nagoveštajima američkih predstavnika i evropskih, da je statut rađen onako da bi išao, da kažem, nizlaku Albinu Kurtiju, koji se tradicionalno protivi osnivanju ovakve organizacije", rekao je Vorgučić za Euronews Srbija.

Više pogledajte u videu:

Euronews

Šta je Lajčak rekao u Prištini?

Podsetimo, prošle sedmice trebalo je da bude održan sastanak u Brislu na nivou galvnih pregovarača, ali kako je tada objavio direktor Kancelarije za KiM, prištinska strana je odbila. Nakon toga, Lajčak je 7. novembra otputovao u Prištinu gde je sa predstavnicima vlasti i opozicije razgovarao o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Lajčak je tada rekao da Sporazum o putu ka normalizaciji treba da se implementira, i to bez odlaganja ili preduslova.

Dogovorili smo se, takođe, o narednim koracima", naveo je Lajčak na platformi X (Tviter) i objavio njihovu zajedničku fotografiju.

"Nismo više u fazi pregovora u Briselu. U fazi smo implementacije dogovora. U pregovorima više nema kompromisa. Kompromisi su gotovi. Mi smo u fazi implementacije sporazuma, gde Kosovo insistira da se sporazumi sprovode bez odlaganja i bez preduslova", rekao je Bisljimi prošle sedmice nakon sastanka sa Lajčakom.

Oglasio se i kosovski premijer nakon Lajčakove posete Prištini prošle sedmice, te rekao da je nacrt ZSO koji su predložile EU i SAD "znatno napredniji" od prethodnih, ali da Priština nije zadovoljna sadržajem i da će uputiti primedbe specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine.

"Ovo je potpuno drugačiji nacrt, neuporedivo napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni, zato sam i ja poslao svoje primedbe i kritike", rekao je Kurti. 

Premijer Albanije, Edi Rama, danas je rekao da je Kurti prihvatanjem ZSO preuzeo zakasneli ali ispravan korak, prenosi Kosovo onlajn.

"Ali važnija od kašnjenja je činjenica da je napravio pravi korak. Čestitao sam mu. Važno je da Kosovo bude aktivno, da vodi proces ka konačnom sporazumu. Pitanje je po kojoj ceni", rekao je Rama.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti su 27. februara u Briselu postigli dogovor o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu je usaglašen aneks primene ovog dogovora.

Komentari (0)

Srbija