Politika

Čeka se na antikorupcijski plan: Premijerka obećala donošenje dobre strategije za dva do tri meseca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2023

-

16:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija zamerila je Vladi Srbije kašnjenje sa usvajanjem Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, ali i ocenila da je u srpskoj borbi protiv korupcije ostvaren ograničen napredak.

Srbija nema antikorupcijski planski dokument pet godina. Javna rasprava o Nacrtu strategije završena je početkom septembra. Strategija nije usvojena, iako je premijerka Srbije Ana Brnabić prethodno najavila da će biti spremna u junu ove godine.

"Radili smo u saradnji sa sa grupom zemalja u okviru Saveta Evrope za borbu protv korupcije. Imali su dodatne komentare na naš nacrt strategije za borbu protiv korupcije. Nismo želeli da usvojimo tako, želeli smo da uradimo dobru strategiju, tako da smo sa tim kasnili zato je tu oraničen napredak i ja garantujem da cemo mi u naredna dva do tri meseca završiti strategiju", rekla je ona.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Iz Centra za evropske politike kao pozitivno vide to što su javne nabavke u nacrtu strategije prepoznate kao veliki potencijal za korupciju. Miloš Pavković iz ovog Centra ističe i da je nedovoljno posvećena pažnja oko prijave imovine.

"U praksi mi imamo situaciju da imamo nedovoljno zaposlenih koji se bave proverom imovine, da je preporuka da baza podataka agencije za sprečavanje korpucije budu lako uporedive sa bazama podataka drugih institucija kao što je katastar, Narodna banka.. To su konkretne preporuke koje bi pomoću digitalizacije omogućila da se efektnije vrši kontrola prijave imovine", rekao je on.

Iako je Evropska komisija srpsku borbu protiv korupcije ocenila kao ograničen napredak, premijerka Srbije ističe da je u 2022. godine došlo do povećanja broja pravosnažnih presuda za slučajeve korupcije na visokom nivou u odnosu na 2021.

"Jesmo zabeležili porast finansijskih istraga i oduzimanja imovine tako da na konkretnom primeru mi imamo napredovanje u borbi protiv korupcuije", rekla je Brnabić.

Oni koji ih traže, ukazuju da su takvi podaci javnosti teško dostupni jer ih sudovi ne objavljuju. Pavković ističe da velike antikorupcijske slučajeve nisu zabeležili.

"Iako je broj, kao što je premijerka spomenula broj istražnih radnji povećan, mi smo u prošloj godini uočili trend smanjenja broja kažnjenih za korupciju kao i česte mere korištenja oportunieta", rekao je Pavković.

Nenadić: Čak i da je Strategija, pitanje je da li bi bila dovoljna

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Eurnews Srbija da sve i da je ova Strategija za borbu protiv korupcije idealna i da je usvojena, veliko je pitanje da li bi ona bila dovoljna da popravi stanje kada je reč o borbi protiv korupcije. 

On kaže međutim da će šanse da se stanje popravi biti još manje ako strategija ne bude dovoljno ambiciozna i ako Akcioni plan bude manjkav, kao što je ovaj postojeći predlog.

Euronews

"Kod nas mnoge strategije više služe kao ukras i zadovoljenje puke forme, nego što se zaista poštuju prilikom realizacije kada se donose neki zakoni. I to je nažalost bio slučaj i sa prethodnim antikorupcijskim strategijama, koje su ostale u velikoj meri nerealizovane, jer s jedne strane nije bilo adekvante političke volje unutar izvršne i zakonodavne vlasti, a sa druge strane jer taj mehanizam zamišljen za praćenje i nadzor za sprovođenjem nije bio dovoljno delotvoran. Agencija za sprečavanje korupcije je svake godine donosila izveštaje i podnosila ih skupštini,i ukazivala šta je urađeno, šta nije, pa i to da su izostali efekti konkretnih mera, međutim Skupština nije te dokumente ozbiljno razmatrala ni preduzimala bilo šta", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija